17 Февруари, 2020
0.0140

Уште една земја размислува за работна недела од четири дена

Објавено во: Финансии 15 Јануари, 2020

Во Данска има дебата за воведување на четиридневна работна недела. 

Истражување на Агенцијата за статистика, покажа дека секое седмо лице кое работи во Данска би сакало да работи помалку часови неделно.

Резултатите покажуваат дека 16 проценти од луѓето во земјата ја поддржуваат идејата за скратување на работното време.

Работната недела во Данска трае 37,5 часа, што е помалку од повеќето европски земји.

Луѓето на возраст за основање семејство, но и оние со високо образование, сакаат намалување на работното време.

Претходно, финската премиерка Сана Марин предложи за скратување на работното време на четири дена неделно. Целта е работниците да бидат посреќни и попродуктивни. Марин повика да се воведе флексибилен работен распоред, кој ќе се состои од четири работни дена неделно и шест работни часа дневно. 

Од 1996 година финските работници имаат право да ја почнат или да ја завршат работата три часа порано или подоцна.

Шведска во 2015 година пробно воведе шестчасовно работно време и се покажа дека вработените се посреќни, побогати и попродуктивни.

Можеби ќе ве интересира

КОЈ РЕЧЕ ДЕКА ЗАМИНАЛ ПРАВЕДНИОТ ДАНОК - Владата бара нов подобар модел

КОЈ РЕЧЕ ДЕКА ЗАМИНАЛ ПРАВЕДНИОТ ДАНОК - Владата бара нов подобар модел

КОЛКУ ПАРИ ТРЕБА ДА СЕ ВРАТАТ КОН ДОМАШНИТЕ БАНКИ - секој месец силни милиони

КОЛКУ ПАРИ ТРЕБА ДА СЕ ВРАТАТ КОН ДОМАШНИТЕ БАНКИ - секој месец силни милиони

ФИТР: Инвестиции од 2,2 милиони евра во технолошки развој за 33 компании

ФИТР: Инвестиции од 2,2 милиони евра во технолошки развој за 33 компании