21 Април, 2021
0.0212

Уставен суд ги разочара штедачите - не го „чепка“ законот со кој Фондот има предност при наплатата од стечајната маса

Објавено во: Финансии 25 Февруари, 2021

Се распрснаа надежите на штедачите дека во пресрет ќе им излезе Уставниот суд. 

Оваа највисока судска институција, со мнозинство гласови на судиите, не ја прифати иницијатива за оценка на уставноста и законитоста на член 163 став 3 од Законот за банки.

Оваа иницијативата, што беше на дневен ред на вчерашната седница на Судот, е поднесена од адвокат од Скопје, а се однесува на оценување на уставноста и законитоста на член 163 став 3 од Законот за банки, со кој при наплатата од стечајната маса предност се дава на Фондот за осигурување депозити во однос на оштетените фирми депоненти на банката и штедачите со поголеми износи од 30 илјади евра кои се покриени од страна на Фондот.

Од Уставниот суд велат дека не е поведена постапка по иницијативата, бидејќи со оваа законска одредба не се повредува Уставот.

Здружението „Оштетени штедачи“  вчера со соопштение се огласи по повод одлуката на Уставниот суд, за која, како што велат, жалат што е негативна. 

Можеби ќе ве интересира

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Тихомир Петрески нов директор на Триглав Пензиско друштво

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

Утре ќе протестираат штедачите од Еуростандард банка

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

НЕМА ДА БИДАТ ПОТРЕБНИ ДУРИ 300 ИЛЈАДИ ЕВРА - многу полесно ќе се основаат друштва за управување со инвестициски фондови

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ЗА ОБЕШТЕТУВАЊЕ НА ШТЕДАЧИТЕ ОД ЕУРОСТАНДАРД - досега се исплатени 68 милиони евра

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст

ГЛИГОРОВА ОД НБМ ЗА ШПЕКУЛАЦИИТЕ ЗА БАНКИТЕ: Не му наштетија на банкарскиот систем и на депозитите, тие се во раст