15 Декември, 2019
0.0160

УТРИНСКИ ФОКУС: Ќе го издржат ли фирмите товарот-Од декември зголемен минималецот

Објавено во: Економија 16 Октомври, 2019

Вести во фокусот на Фактор ова утро...

*

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

Владата, синдикатите, стопанските комори и работодавачите пружија рака за зголемување на минималната плата. Но дали фирмите ќе можат да го издржат поголемиот финансиски товар, ќе мора ли некои да стават клуч на врата?

*

За прв пат во историјата девизните резерви надминаа 3 милијарди евра

Точно 3 милијарди и 127 милиони евра изнесуваат на крајот на септември девизните резерви кои ги има Македoнија, а кои ги чува и ги оплодува Народната банка. Според податоците од централната банка рекордот и бариерата никогаш не достасана досега е надмината прв пат во август. 

*

Идните пензионери имаат една милијарда евра во двата задолжителни пензиски фонда

Во македонски акции двата фонда имаат вкупно 33 милиони евра, а во странски инвестициски фондови и во странски акции повеќе од 280 милиони евра. Нашиот пазар од април почна со работа и трет задолжителен отворен фонд сопственост на словенечката компанија „Триглав“ кој за три месеци собра 2,37 милиони евра.

*

Македонско село со само двајца жители има 20.000 книги

На oколината на Демир Хисар, се наоѓа селото Бабино каде има само двајца постојани жители и повеќе од 20.000 книги, во библиотеката „Ал Би“, сопственост на Стево Степановски.

МАЛА „ПАНИКА“ - Француската блокада и европската колебливост го „урнаа“ берзанскиот индекс

Француската блокада и бескрајнта неизвесност дали земјава ќе добие датум за преговори за членство во Европската унија, го „урна“ македонскиот берзански индекс, МБИ 10.

Анализата читајте ја тука.

Можеби ќе ве интересира

Министерство за финансии: Од денес започнува наградната игра „Мој ДДВ #MojaНаграда“

Министерство за финансии: Од денес започнува наградната игра „Мој ДДВ #MojaНаграда“

Лукаревска: До крајот на месецот граѓаните кои скенирале фискални сметки ќе добијат поврат на ДДВ

Лукаревска: До крајот на месецот граѓаните кои скенирале фискални сметки ќе добијат поврат на ДДВ

ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите заработуваат скоро пет пати повеќе од фризерите

ПЛАТИ ВО ГЕРМАНИЈА: Лекарите заработуваат скоро пет пати повеќе од фризерите

MИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ: Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

MИНИСТЕРСТВО ЗА ФИНАНСИИ: Кредитната агенција „Фич“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава на ББ+ стабилен

ВАКВО НЕШТО НЕМАЛО ОД 90-ТЕ: Политички настан доведе до скок на фунтата

ВАКВО НЕШТО НЕМАЛО ОД 90-ТЕ: Политички настан доведе до скок на фунтата

ГЕРМАНИЈА БАРА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ: Еве колку се спремни да платат

ГЕРМАНИЈА БАРА МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ: Еве колку се спремни да платат

ПРОГНОЗИ ОД ЕКСПЕРТИ: Еве што ги чека Германците во 2020 и 2021 година

ПРОГНОЗИ ОД ЕКСПЕРТИ: Еве што ги чека Германците во 2020 и 2021 година

ХРВАТИТЕ ВЕ ЧЕКААТ НА ЛЕТО: Ќе им требаат 35.000 сезонци

ХРВАТИТЕ ВЕ ЧЕКААТ НА ЛЕТО: Ќе им требаат 35.000 сезонци

Елези: Се обезбедуваат средства за реновирање на студентски домови

Елези: Се обезбедуваат средства за реновирање на студентски домови