22 Септември, 2019
0.0171

УТРИНСКИ ФОКУС: Ќе продава ли стечаен судија 8.500 квадрати на улица „Македонија“

Објавено во: Економија 10 Септември, 2019

Вести во фокусот на Фактор ова утро ...

*

За две години пензиите ќе трошат 100 милиони евра повеќе, буџетот се цеди

Државата ќе има до 2021 година нови над 11.000 пензионери а ПИОМ ќе исплаќа за пензии вкупна сума која е за шест милијарди денари или за безмалку 100 милиони евра поголема од сумата која за таа намена ќе се издвои годинава. Ова е дел од стратешкиот план на ПИОМ кој се однесува за оваа и за следните две години.

*

На кој трговски гигант му се спрема стечај

Оди ли во заборав трговскиот гигант „Технометал Вардар“ , компанија што своевремено го остваруваше целиот македонски извоз е доведена на дереџе Одборот на директори да достави до судот барање за отварање предстечајна постапка. Дали „Технометал Вардар“ уште ги има 8.500 квадратни метри деловен простор на улица „Македонија“? И дали таа квадратура ќе ја продаваат банките или стечајниот судија?

Дали регионалните разлики ги „јадат“ ефектите на минималната плата

Во последно време помеѓу стручната јавност, но и меѓу креаторите на економските политики повторно се интензивираа дебатите околу ефектите кои ги продуцира минималната плата, што воедно е повзрано со најновите најави за нејзино повторно зголемување

*

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

 Вардар за минатата година прикажал загуба од 136 милиони денари, додека Шкендија бележи минус од 22 милиони денари. Претходно добивките на скопскиот и тетовскиот клуб беа плус 72 милиони, односно позитива од 27 милиони денари за Шкендија.

*

Страшен феномен го „јаде“ Преспанското Езеро

„Немаме дождови, немаме снег во зима, сушите, климатските промени си го прават своето. Во 2020 година планираме да организираме меѓународна конференција за езерото. Мораме сериозно да размислуваме на оваа тема, затоа што колку ќе е позелена земјата, толку ќе е подобро за нас, а колку ја оставаме земјата гола, ќе биде лошо за нас“, вели Ајман Ал Малла од секторот за животна средина во Општина Ресен.

*

Топлификација прашува кој досега манипулирал со ефикасноста на котлите за парно

Акционери на Топлификација, друштвото кое пред БЕГ беше носител на лиценцата за производство и дистрибуција на топлинска енергија реагираат на тврдењата на претседателот на Регулаторната комисија за енергетика (РКЕ) според кој ефикасноста на котлите на БЕГ е 36 проценти. Тие се прашуваат зошто до сега не е кажан овој процент кога во извештаите на РКЕ за претходни години стои дека ефикасноста во проценти е далеку повисока. 

Можеби ќе ве интересира

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

Димковски: Со конкретни мерки, промоција и поддршка на извозот го развиваме органското производство

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

13 милиони евра од ЕБОР за побрз и полесен транспорт

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

Ова се топ пет професии со највисоки плати во земјава

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

СТАТИСТИКАТА ПОКАЖА: Се зголемила просечната плата во Македонија

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Почитувањето на човековите права е обврска на државата и на сите сопственици на бизниси, менаџери(-ки) и вработени

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

Анѓушев: Се чека согласност на сите за минималната плата

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

ЌЕ ВАЖИ ЗА ЖЕНИ СО 60 И МАЖИ СО 62 ГОДИНИ: Ќе работат по 6 часа

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Арцелор Митал стана дел од Либерти Стил на моќната ГФГ Алијансата

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра

Фондот за иновации првично одреди на кои 30 апликанти ќе им даде 5 милиони евра