12 Јули, 2020
0.0216

В петок протест против судии

Објавено во: Македонија 14 Ноември, 2019

Пецо Грујовски, претседателот на УПОЗ, најави дека в петок дефинитивно ќе има протест против судиите во Македонија. Како причини, првиот човек на синдикатот ја наведува праксата судиите да си ги зголемуваат платите, а при тоа од тоа да нема ништо за судската администрација.

- Како резултат на општото незадоволство од работата на Судскиот буџетски совет и кога со тие средства судиите, за кои не важат закони, си доделуваат додатоци на плати, неоправдано, а за судските службеници секогаш изнаоѓаат изговор дека нема законска основ, го искажавме денеска незадоволството и во петок во сите судови во Македонија ќе има протест со цел последно предупредување до судиите да бидат поодговорни кон судската администрација, затоа што ова повеќе вака не може, рече Грујовски.

Тој смета дека судската власт, која е независна од извршната и законодавната, треба да го промени пристапот и од тие причини е побарано синдикатот да има претставник во Судскиот буџетски совет, бидејќи како што вели тој, неговата работа е нетранспарентна. Се бара и нова дефиниција на позицијата на судската служба и претставник во Судскиот совет најмногу поради одлучувањето при дисциплинските постапки.

Грујовски рече дека засега не се размислува за штрајк бидејќи во 2016 на тој начин незадоволните биле казнети со безмалку цела плата. Протестот ќе биде пред објектите од 9.30 до 11 часот со читање на барањата.

Можеби ќе ве интересира

ЛЕКАРИТЕ ВО ШОК, СЛЕДНИТЕ ДЕНОВИ ЌЕ СЕ ИСТРАЖУВА - имала ли младата девојка нешто што не знаела

ЛЕКАРИТЕ ВО ШОК, СЛЕДНИТЕ ДЕНОВИ ЌЕ СЕ ИСТРАЖУВА - имала ли младата девојка нешто што не знаела

ОДЛУЧИВТЕ ЛИ ДАЛИ И ЗА КОГО ЌЕ ГЛАСАТЕ - денеска добро слушајте, ова е последен ден од кампањата

ОДЛУЧИВТЕ ЛИ ДАЛИ И ЗА КОГО ЌЕ ГЛАСАТЕ - денеска добро слушајте, ова е последен ден од кампањата

МНОГУ СРЕДНОШКОЛЦИ УШТЕ ЧЕКААТ „АБЕР“ - ги нема ниту картичките, ниту одговорите

МНОГУ СРЕДНОШКОЛЦИ УШТЕ ЧЕКААТ „АБЕР“ - ги нема ниту картичките, ниту одговорите

ПАНЧЕВСКИ СЕ БАРА ПОД ДРВО И ПОД КАМЕН - МВР трага на повеќе можни локации

ПАНЧЕВСКИ СЕ БАРА ПОД ДРВО И ПОД КАМЕН - МВР трага на повеќе можни локации

МАКЕДОНИЈА НА МАПАТА НА СВЕТСКИТЕ ЦЕНТРИ - двете најтешки трансплантации достапни и во земјава

МАКЕДОНИЈА НА МАПАТА НА СВЕТСКИТЕ ЦЕНТРИ - двете најтешки трансплантации достапни и во земјава

ГОЛЕМА ТРАГЕДИЈА ВО ВЕЛЕС: Се удави 28 годишно момче во Велешко езеро

ГОЛЕМА ТРАГЕДИЈА ВО ВЕЛЕС: Се удави 28 годишно момче во Велешко езеро

БУЈАР ОСМАНИ БАРА ПОДДРШКА ОД МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ПРЕМИЕР АЛБАНЕЦ - да се сруши дуополот на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ

БУЈАР ОСМАНИ БАРА ПОДДРШКА ОД МАКЕДОНЦИТЕ ЗА ПРЕМИЕР АЛБАНЕЦ - да се сруши дуополот на СДСМ и ВМРО-ДПМНЕ

НАПРАВИВМЕ СЕ ЗА ДА ЈА СПАСИМЕ ДЕВОЈКАТА, НО СОСТОЈБАТА И СЕ ВЛОШИ СО СРЦЕВА СЛАБОСТ - од Здравство за Фактор

НАПРАВИВМЕ СЕ ЗА ДА ЈА СПАСИМЕ ДЕВОЈКАТА, НО СОСТОЈБАТА И СЕ ВЛОШИ СО СРЦЕВА СЛАБОСТ - од Здравство за Фактор

НЕМАЛА ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ - младата девојка од Тетово пред да почине имала и кардиолошки проблеми

НЕМАЛА ХРОНИЧНИ БОЛЕСТИ - младата девојка од Тетово пред да почине имала и кардиолошки проблеми