15 Ноември, 2019
0.0208

(ВИДЕО) ГО РЕШИЈА ПРОБЛЕМОТ СО БЕЗДОМНИЦИТЕ: Имаа 18.000, а денес се три пати помалку

Објавено во: Свет 06 Јуни, 2019

Во 2008 година во Финска е покренат проект „Прво покрив над главата“, со што бројот на бездомници се намалил за 35%. 

За само три децении, земјата успеа од 18.000 бројот на бездомници да го сведе на 6.000. 

Финска е една од ретките земји во Европската Унија која има вакви резултати, и тоа е благодарение на државните мерки. 

Кој било да нема покрив нас главата во Финска ќе го добие без никакви посебни услови и на терет на државата. 

Но, бедомниците мора да плаќаат станарина и за тоа треба да побараат државна субвенција. 

Од станот нема да бидат истерани и тоа ќе им биде постојан дом. 


Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) КУЌИ ОД 40 КВАДРАТИ: Минлив тренд или се почесто ќе ги има во иднина?

(ВИДЕО) КУЌИ ОД 40 КВАДРАТИ: Минлив тренд или се почесто ќе ги има во иднина?

(ВИДЕО) КАМЕРИТЕ ГО „УЛОВИЈА“: Човек плива во поплавената Венеција

(ВИДЕО) КАМЕРИТЕ ГО „УЛОВИЈА“: Човек плива во поплавената Венеција

(ВИДЕО) Руски студент уби колега, рани тројца, и се самоуби

(ВИДЕО) Руски студент уби колега, рани тројца, и се самоуби

(ФОТО) ЛУЃЕТО ГИ НАПУШТИЈА ДОМОВИТЕ: По земјотресот, можно е да има цунами

(ФОТО) ЛУЃЕТО ГИ НАПУШТИЈА ДОМОВИТЕ: По земјотресот, можно е да има цунами

ГО ИМААТ ОНА ШТО НИЕ ГО НЕМАМЕ: Ова се градовите со најчист воздух

ГО ИМААТ ОНА ШТО НИЕ ГО НЕМАМЕ: Ова се градовите со најчист воздух

(ВИДЕО) Eве како поминаа оние кои купија куќи за едно евро во Италија

(ВИДЕО) Eве како поминаа оние кои купија куќи за едно евро во Италија

(ВИДЕО) КРВАВ ДЕН ВО ИРАК: На насилните демонстрации има жртви

(ВИДЕО) КРВАВ ДЕН ВО ИРАК: На насилните демонстрации има жртви

(ВИДЕО) ВЕНЕЦИЈА НА КОЛЕНА: Стравични снимки од воздух по поплавите во градот

(ВИДЕО) ВЕНЕЦИЈА НА КОЛЕНА: Стравични снимки од воздух по поплавите во градот

Честичките од загаден воздух го оштетуваат мозокот?

Честичките од загаден воздух го оштетуваат мозокот?