28 Март, 2020
0.0274

(ВИДЕО) ИМААТ ПАСОШ КОЈ НИКОЈ НЕ ГО ПРИЗНАВА: Граѓаните сепак не се изолирани во своите граници

Објавено во: Свет 14 Февруари, 2020

Придњестровска  е независна, но непризнаена земја на територијата на Молдавија. Таа се граничи само со Украина, но ниту една членка на ООН не ја признава независноста. Трите земји коишто имаат официјални дипломатски односи со неа се исто така непризнати – Абхазија, Јужна Осетија (двете во Грузија) и Република Нагорно-Карабах (Азербејџан).

Сепак, нивниот пасош е бескорисен затоа што не го признава ниту една членка на ООН. Но, за населението тоа не е проблем, затоа што повеќето од нив имаат двојно или тројно државјанство. 

Државата прогласи независност во 1990 година, една година пред распадот на Советскиот Сојуз.  Молдавците и Украинците, се скоро подеднакво застапени во однос на бројот, но Русите сепак водат со еден процент (34 проценти).

Главниот град на оваа сиромашна земја, една од најсиромашните во Европа, е Тираспол, со 130.000 жители, а самата република има скоро половина милион жители.


Можеби ќе ве интересира

Шпанија повлече 9000 брзи тестови за Ковид-19 произведени во Кина како „несигурни“

Шпанија повлече 9000 брзи тестови за Ковид-19 произведени во Кина како „несигурни“

Германија со неверојатна помош од 50 милијарди евра за самовработените и уметниците

Германија со неверојатна помош од 50 милијарди евра за самовработените и уметниците

ЦРН ДЕН ЗА ИТАЛИЈА: Починаа скоро 1.000 луѓе

ЦРН ДЕН ЗА ИТАЛИЈА: Починаа скоро 1.000 луѓе

ШТО КАЖА НОБЕЛОВЕЦОТ КОЈ ТОЧНО ГО ПРЕДВИДЕ ШИРЕЊЕТО: Во следните два месеци ризикот од смрт е удвоен, но не е страшно

ШТО КАЖА НОБЕЛОВЕЦОТ КОЈ ТОЧНО ГО ПРЕДВИДЕ ШИРЕЊЕТО: Во следните два месеци ризикот од смрт е удвоен, но не е страшно

Британскиот премиер Џонсон позитивен на коронавирус

Британскиот премиер Џонсон позитивен на коронавирус

Попушта ли Германија пред налетот на пандемијата?

Попушта ли Германија пред налетот на пандемијата?

Погледнете како медицински сестри се спремаат да влезат кај заразените со корона вирус

Погледнете како медицински сестри се спремаат да влезат кај заразените со корона вирус

(ВИДЕО) ИСПОВЕД НА ШПАНСКИ ДОКТОР: Морам да ги исклучам од апарати сите над 65 години

(ВИДЕО) ИСПОВЕД НА ШПАНСКИ ДОКТОР: Морам да ги исклучам од апарати сите над 65 години

(ВИДЕО) ИТАЛИЈАНЕЦ КОЈ ГО ПРЕЖИВЕА КОРОНАВИРУСОТ: Ова искуство ми го смени животот

(ВИДЕО) ИТАЛИЈАНЕЦ КОЈ ГО ПРЕЖИВЕА КОРОНАВИРУСОТ: Ова искуство ми го смени животот