31 Мај, 2020
0.0252

(ВИДЕО) „Парадокс“ на Канал 77: Издавале лажни инвалидски пензии за 3.500 евра по човек

Објавено во: Македонија 22 Мај, 2020

Најмалку 77 граѓани од десетина градови во Македонија останале без своите инвалидски пензии а на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување му вратија илјадници евра, за добивање на пензии со кои ги потплатиле комисиите.

Серијалот „Парадокс“ продолжува напладне со утрешната емисија „Стадион“ на Канал 77 за судењето кое траеше две и пол години за синџирот од лекари, комисии, посредници, кои помогнале за по 3.500 евра од човек да се дојде до пензија.

Дали само 77 лица успеале да добијат лажни пензии, или околу 700-тини луѓе, главно партиски кадри, за кои, според лекарите, директно ургирале високи партиски личности, вклучувајќи и министри за да им се дадат пензии.


Граѓаните пред судовите тврделе дека не знаеле или не можеле да знаат дека нивните пензии се одобрени незаконски, за што биле осудени повеќе вработени во Фондот за ПИОМ, но судиите не ги прифаќале ваквите тврдења, повикувајќи се на кривичната пресуда во случајот „Метастаза“ која покажала дека најмалку 77 граѓани, во период од 2 године, платиле пари за да добија инвалидски пензии.

Мал е бројот на пресуди, каде што судиите не го прифатиле барањето на Фондот за ПИОМ во целост да се вратат сите пари примени за период од повеќе години, бидејќи таа сума биле задолжени да ја надоместат и неколку вработени во Фондот, а осудени како дел од групата од 38 луѓе, обвинети дека издавале лажни инвалидски пензии, во предметот познат како „Метастаза“.

СЕ УСВОЈУВА тужбеното барање на Фондот за пензиско и инвалидско осигурување на Македонија и се задолжува тужената Гордана Т. да му исплати на тужителот на име стекнување без основ вкупен износ од 283.645,00 денари, со законска казнена камата, и парнични трошоци од 8.260,00 денари – пишува во пресудата на граѓанскиот суд.

Иако грaѓaните биле од различни градови, постапките најчесто се воделе во граѓанскиот суд во Скопје, каде што е седиштето на Фондот, а кривичниот суд ја водел постапката против 38 луѓе, обвинети за лажните инвалидски пензии, кои исто така биле од 8 градови во земјава. Меѓу нив имало матични лекари, членови на Комисии за утврдување на инвалидност или неспособност за работа, вработени во централата на ПИОМ и во нивните одделенија во неколку градови, вработени во Министерството за труд и социјална политика и неколку посредници од Тетово, Куманово, Велес, Скопје, кои наоѓале потенцијални баратели на пензии и од нив наплаќале сума до 3.500 евра за да се заврши целата постапка за добивање на пензија.


Можеби ќе ве интересира

Астеруд: Не Радмила, во голема грешка си и треба да се извиниш

Астеруд: Не Радмила, во голема грешка си и треба да се извиниш

Филипче посакува да се огледаме на Дебар

Филипче посакува да се огледаме на Дебар

200 луѓе му беа на погребот, сега ќе се прават анкети со семејството

200 луѓе му беа на погребот, сега ќе се прават анкети со семејството

ФОТО: Полицајци се справија со банда ограбувачи во центарот на Скопје

ФОТО: Полицајци се справија со банда ограбувачи во центарот на Скопје

Се шири вирусот во Шуто Оризари, најмногу новозаболени сепак во Чаир, Бутел, Сарај

Се шири вирусот во Шуто Оризари, најмногу новозаболени сепак во Чаир, Бутел, Сарај

Спасовски: Избори затоа што вирусот ќе добива на интензитет наесен

Спасовски: Избори затоа што вирусот ќе добива на интензитет наесен

Мицкоски: Не зборувам за избори кога броиме мртви

Мицкоски: Не зборувам за избори кога броиме мртви

Џафери: Да се договорат за избори во следните две недели

Џафери: Да се договорат за избори во следните две недели

По најмногу 15 деца во група и ќе седат на два метри оддалеченост: Како ќе работат градинките?

По најмногу 15 деца во група и ќе седат на два метри оддалеченост: Како ќе работат градинките?