23 Март, 2018
0.0612

Владата ја ОДЗЕМА дозволата на Сардич за изградба на рудникот Казандол?

Објавено во: Македонија 14 Март, 2018

Рудникот „Казандол“ можеби ќе биде сопрен во фаза на изградба и постои голема можност целосно да не проработи, откако Владата донела заклучок да побара правни услови за раскинување на договорот со украинската компанија Сардич која е главен инвеститор во наоѓалиштето за бакар во валандовскиот крај. На вчерашната владина седница донесена е одлука да се провери дали се исполнети условите за раскинување на договорот за „Казандол“.

„На денешната 58 седница, Владата на Република Македонија ја разгледа и усвои Информација за степен на изграденост на рударскиот комплекс „Казандол“ и го задолжи Министерството за економија во рок од 7 дена да изготви информација за исполнетост на условите за раскинување на Договорот за концесија за експлоатација на минерална суровина, бакар, злато и сребро, на локалитетот „ Казандол “, кој ги опфаќа општините Валандово, Богданци и Дојран, и за одземање на Дозволата за експлоатација на минерални суровини доделена на  20.7.2015 година“, соопштија од Владата.

Речиси сите граѓани од југоистокот на Македонија се кренаа против изградба на најавените рудници, како и давање на дозволи за геолошки истражувања и отворање на нови рудници со давање на концесии за експлоатација бидејќи со нив ќе се загади животната средина, ќе се загрози земјоделието од каде тие ги црпат главните приходи, а со употреба на опасни хемикалии како и со постојаните ископувања и активности на терен меѓу кои и минирања сериозно ќе се наруши квалитетот на живот.

Во Валандово се одржа последниот од неколкуте референдуми против изградба на рудникот Казандол и единствено во оваа општина не беше исполнет законскиот ценсзус иако гласовите на мнозинството беа против отворање на рудник во општината. Успешни референдуми имаше во Дојран, Гевгелија. 

Токму можноста за затворање на рудникот Казандол беше и предизборно ветување на новата владејачка партија СДСМ, па дури и лично премиерот при посетата на валандовскиот крај вети дека доколку не се исполнети условите и постојат грижи за загрозување на здравјето на граѓаните и животната средина, рудник нема да биде дозволено да се гради.

Можеби ќе ве интересира

СНЕГ ВО МАРТ: Еве каде вее во моментов во Македонија

СНЕГ ВО МАРТ: Еве каде вее во моментов во Македонија

Поради снегот шлепери „заглавени“ кај Деве Баир

Поради снегот шлепери „заглавени“ кај Деве Баир

АКАДЕМИК ТАКИ ФИТИ: ЗА МАНУ ПРИФАТЛИВ Е ПРЕДЛОГОТ „РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (СКОПЈЕ)

АКАДЕМИК ТАКИ ФИТИ: ЗА МАНУ ПРИФАТЛИВ Е ПРЕДЛОГОТ „РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА (СКОПЈЕ)

ВОДОСТОЈОТ НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО РАСТЕ: Можно ли е да има нови поплави?

ВОДОСТОЈОТ НА ОХРИДСКОТО ЕЗЕРО РАСТЕ: Можно ли е да има нови поплави?

Сефер Цаноски се разведе од Лејла, но повторно ќе рипне во тавче

Сефер Цаноски се разведе од Лејла, но повторно ќе рипне во тавче

МАКЕДОНИЈА НА ВРВОТ ВО ЕВРОПА: тука се пие најчиста вода

МАКЕДОНИЈА НА ВРВОТ ВО ЕВРОПА: тука се пие најчиста вода

Воведена забрана за камиони на еден патен правец

Воведена забрана за камиони на еден патен правец

Ердоган барал да се гради база во Македонија?

Ердоган барал да се гради база во Македонија?

Конечно грчки авион слета на скопскиот аеродром: Коѕијас утре ќе има средба со владиниот врв и партиските лидери

Конечно грчки авион слета на скопскиот аеродром: Коѕијас утре ќе има средба со владиниот врв и партиските лидери