15 Јули, 2020
0.0253

Владата ќе ги помага новинарите кои известуваа за кризата: Ќе бидат ли опфатени и порталите

Објавено во: Македонија 03 Јуни, 2020

Владата планира да им помогне на медиумите кои работеа во време на криза, дознава Фактор. Според нашите информации денеска на Влада треба да биде усвоена Уредба со законска сила за плаќање на придонесот за пензиско и инвалидско осигурување за вработените во медиумите.

Владата на ваков начин сака да помогне за вработените во медиумите кои работеле и известувале за надминување на состојбата со Ковид-19 за време на вонредната состојба, а со тоа биле директно изложени на ризик. На ваков начин ќе им се дозволи плаќање на придонесот за пензиско и здравствено осигурување за времетраењето на вонредната состојба во висина од 50 отсто од стапката за пресметување на придонесот, а износот ќе можат да го платат со одложено плаќање сметано од септември 2020 година. 

Условот најверојатно ќе биде бројот на вработени да не се намалува над 10 отсто. Нема точна информација за колку месециќе бдие ослободувањето, односно дали за цело времетраење на вонредната состојба или од 15 март наваму.

Фактор не успеа да обезбеди информација ни за кои медиуми ќе важи ова ослободување и дали ќе бидат опфатени и он лајн медиумите кои најревносно известуваа за ситуацијата и имаат значајни загуби од работењето во овој период.

Фактор веќе извести како кризата атакуваше врз порталите кои имаат вработении кои работат по сите правила.

Можеби ќе ве интересира

ДИК: 23.81 отсто е излезноста во земјава до 13 часот

ДИК: 23.81 отсто е излезноста во земјава до 13 часот

Панчевски e во Шутка

Панчевски e во Шутка

ДВЕ МАЈКИ И ДВЕ ДЕЦА УТРИНАВА ПРИМЕНИ ВО „КОЗЛЕ“: Новозарзени со вирусот во Ковид-центарот 2

ДВЕ МАЈКИ И ДВЕ ДЕЦА УТРИНАВА ПРИМЕНИ ВО „КОЗЛЕ“: Новозарзени со вирусот во Ковид-центарот 2

Највисока излезност е регистрирана во Новаци

Највисока излезност е регистрирана во Новаци

КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ТВРДИ: Нема рестриктивни мерки по изборите, со ваква дисциплина нема да имаме никаков проблем

КОМИСИЈАТА ЗА ЗАРАЗНИ БОЛЕСТИ ТВРДИ: Нема рестриктивни мерки по изборите, со ваква дисциплина нема да имаме никаков проблем

ГРАЃАНИТЕ ЧЕКААТ ДА ГЛАСААТ: Дисциплинирано во Скопје

ГРАЃАНИТЕ ЧЕКААТ ДА ГЛАСААТ: Дисциплинирано во Скопје

Малолетник од Сирија е најден во багажник на возило

Малолетник од Сирија е најден во багажник на возило

Македонец во Мелбурн осомничен за убиство на сопругата

Македонец во Мелбурн осомничен за убиство на сопругата

РЕДИЦИ ЗА ГЛАСАЊЕ ВО ШТИП: Излезеноста на сите ИМ до 11.00 е околу 14 отсто

РЕДИЦИ ЗА ГЛАСАЊЕ ВО ШТИП: Излезеноста на сите ИМ до 11.00 е околу 14 отсто