30 Јуни, 2022
0.0240

ВЛАДАТА ЌЕ КРАТИ 200 МИЛИОНИ ЕВРА НЕПРОДУКТИВНИ ТРОШОЦИ СО РЕБАЛАНСОТ - БЕСИМИ: Ќе го заштитиме животниот стандард на граѓаните, дури и да продолжи кризата

Објавено во: Финансии 21 Мај, 2022

Добивај вести на Viber

Со ребалансот на буџетот ќе се скратат 200 милиони евра, соопшти на пресконференција министерот за финансии Фатмир Бесими. 

Односно, како што објасни, расходите поради кризата и поради потребата да се заштити стандардот на граѓаните ќе мора да се зголемат за над 470 милиони евра, но затоа пак, ќе се скратат 200 милиони евра. Ова збачи дека со ребалансот ќе има нето зголемување на расходите за 260 милиони евра.

Дефицитот во буџетот ќе изнесува 694 милиони евра, или 5,3 отсто од бруто домашниот производ.

Со ребалансот на буџетот ќе се обезбедат дополнителни пари од 76 милиони евра за мерки за заштита на животниот стандард на граѓаните и за заштита на стопансвото, како заштитна бафер зона.

Со ребалансот ќе има плус 52 милиони евра за земјоделски субвенции, а ќе има и за пензиите и за зголемување на платите на наставниците, како и средства за зголемување на минималната плата за јавниот и приватниот сектор.

Министерот за финансии Фатмир Бесим, на презентацијата на ребалансот на буџетот рече дека покрај ковид кризата и инфлацијата, најголем предизвик за светската економија, а со тоа и за нашата, е војната во Украина.

Но, тој нагласи дека Владата ќе го заштити стандардот на граѓаните, дури и да продолжи кризата.

Со ребалансот на буџетот се намалуваат прогнозите за раст на македонската економија за 3,2 отсто, што е намалување за 1,4 процентни поени во однос на 4,6 отсто, колку што се предвидуваше кога се креираше буџетот за 2022 година. 

Оваа година се очекува нфлацијата да изнесува 7,2 отсто, што значи интензивирање во однос на минатата година. Се очекува инфлацијата да се стабилизира во следната година. 

За оваа година се очекува невработеноста да се намали за 14,5 отсто, рече Бесими.

Со ребалансот вкупните приходи ќе се зголемт за 5 отсто, а даночните приходи за 2,9 проценти, додека, пак, вкупните расходи ќе се зголемат за 5,9 отсто. 

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

БАНКАРСКИТЕ КАМАТИ УШТЕ ОДАТ НАДОЛУ, ИАКО НБМ ЈА ЗГОЛЕМИ ОСНОВНАТА КАМАТА - во мај стапката на кредитите била 4,28 отсто

БАНКАРСКИТЕ КАМАТИ УШТЕ ОДАТ НАДОЛУ, ИАКО НБМ ЈА ЗГОЛЕМИ ОСНОВНАТА КАМАТА - во мај стапката на кредитите била 4,28 отсто

ХАЈРЕДИНИ: НОВИТЕ ПОЗАЈАМИЦИ СЕ КОРИСТАТ ЗА ЗАТВОРАЊЕ НА СТАРИ КРЕДИТИ, не остануваат средства за развојни инвестиции

ХАЈРЕДИНИ: НОВИТЕ ПОЗАЈАМИЦИ СЕ КОРИСТАТ ЗА ЗАТВОРАЊЕ НА СТАРИ КРЕДИТИ, не остануваат средства за развојни инвестиции

БЕСКАМАТНИТЕ КРЕДИТИ СТИГААТ ЗА НАПЛАТА, ДЕЛ ОД ФИРМИТЕ „ПАМЕТ НЕМААТ“ КАКО ЌЕ ВРАЌААТ - ако сакаат ново пролонгирање, бизнисмените да се обратат до коморите

БЕСКАМАТНИТЕ КРЕДИТИ СТИГААТ ЗА НАПЛАТА, ДЕЛ ОД ФИРМИТЕ „ПАМЕТ НЕМААТ“ КАКО ЌЕ ВРАЌААТ - ако сакаат ново пролонгирање, бизнисмените да се обратат до коморите

ЈАВНИОТ ДОЛГ ГОДИНАВА ЌЕ НАДМИНЕ 65 ОТСТО, проекциите во стратегијата предвидуваат негово намалување во 2027 година

ЈАВНИОТ ДОЛГ ГОДИНАВА ЌЕ НАДМИНЕ 65 ОТСТО, проекциите во стратегијата предвидуваат негово намалување во 2027 година

ВРАЗУМЕТЕ СЕ - УНГАРИЈА ЈА ПРЕДУПРЕДУВА ЕУ: Тврдат дека постои само една шанса да се избегне рецесија, а Путин не може да се победи

ВРАЗУМЕТЕ СЕ - УНГАРИЈА ЈА ПРЕДУПРЕДУВА ЕУ: Тврдат дека постои само една шанса да се избегне рецесија, а Путин не може да се победи

ЕДНА ПЛАТА НА КОМПЈУТЕРЏИЈА РЕЧИСИ КОЛКУ ПЕТ НАЈНИСКИ, просечната плата не е вистински приказ на платите во земјава

ЕДНА ПЛАТА НА КОМПЈУТЕРЏИЈА РЕЧИСИ КОЛКУ ПЕТ НАЈНИСКИ, просечната плата не е вистински приказ на платите во земјава

ШПАРКАСЕ БАНКА ПРОДАВА СОПСТВЕНИ АКЦИИ ПРЕКУ ЈАВНА ПОНУДА - се бара сума од 76 илјади евра

ШПАРКАСЕ БАНКА ПРОДАВА СОПСТВЕНИ АКЦИИ ПРЕКУ ЈАВНА ПОНУДА - се бара сума од 76 илјади евра

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ДОСТИГНА 31.525 ДЕНАРИ, статистика повторно регистрираше раст

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ДОСТИГНА 31.525 ДЕНАРИ, статистика повторно регистрираше раст

ГРАЃАНИТЕ НИКАКО ДА СЕ СМИРАТ, ПОВТОРНО ПРЕТВОРАЛЕ ДЕНАРСКИ ЗАШТЕДИ ВО ДЕВИЗИ - во мај намалување за седум милиони евра

ГРАЃАНИТЕ НИКАКО ДА СЕ СМИРАТ, ПОВТОРНО ПРЕТВОРАЛЕ ДЕНАРСКИ ЗАШТЕДИ ВО ДЕВИЗИ - во мај намалување за седум милиони евра