16 Септември, 2019
0.0155

Владата нуди 9 милиони евра за спасувања со хеликоптер за медицинска помош

Објавено во: Финансии 04 Септември, 2019

Владата го објави јавниот повик со кој бара ортак кој со хеликоптер за медицинска помош ќе им се наоѓа на граѓаните на Македонија во итни ситуации, а за договорот нуди девет милиони евра.

Во огласот објавен во Службен весник се бара приватен оператор за воспоставување јавно-приватно партнерство за „формирање модерна современа организација-платформа како ефикасен носител на хеликоптерски итен медицински систем (ХЕМС) и хеликоптерски услуги за пребарување и спасување (САР).

Договорот ќе се однесува за целата територија на Македонија, а повикот ќе важи до почетокот на октомври, при што приватниот партнер ќе мора да ги почитува начелата на заштита на конкурентноста и во секое време да има пристап до 100.000 евра 

- Подобрување на животниот стандард и безбедност нa граѓаните на Република Северна Македонија и сите нејзини посетители, намалување на смртноста на лицата кои се жртви на несреќи, подобрени клинички резултати за сериозно повредените, намалено време на транспорт до болница, лекување од страна на специјализирана медицинска екипа на самото место, подобрена достапност на здравствените услуги на високо ниво до поголем дел од населението, ги набројува предностите Владата за овој проект.

Од друга страна пак, приватниот партнер ќе и плаќа на Владата за логистиката, а ќе се избере оној кој ќе даде економски најповолна понуда, при што на аукцијата ќе мора да понуди најмалку 10.000 евра годишно за „инфраструктурата“ од државата а ќе победи оној кој ќе понуди најмногу.

Ваквиот проект Владата го најави пред три месеци, а пред три недели генералниот секретар на опозициското ВМРО-ДПМНЕ, Игор Јанушев, наведе дека има информации дека се подготвува коруптивна набавка на хеликоптер за медицински цели во висина од 72 милиони евра.

Од „Илинденска“ истото го демантираа, со образложение дека се работи за хеликоптерски итни медицински услуги по примерот на развиените западно-европски земји кои граѓаните би ги користеле бесплатно.

„ По истекот на договорот, целокупната опрема заедно со воздухопловите остануваат во сопственост и владение на Република Северна Македонија. Се градат капацитети за слетување/полетување, хелиодроми, во повеќе градови во Република Северна Македонија. За целото времетраење на договорот, приватниот партнер на годишно ниво, ќе плаќа надоместок на Република Северна Македонија. На овој начин, со воспоставувањето на ова јавно-приватно партнерство, Република Северна Македонија и граѓаните добиваат придобивки кои нема да ги чинат ништо“, гласеше одговорот од таму.

А.К.

Можеби ќе ве интересира

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

ВРАБОТУВААТ И ПЕНЗИОНЕРИ: Им нудат работно време од четири часа

ВРАБОТУВААТ И ПЕНЗИОНЕРИ: Им нудат работно време од четири часа

САКААТ ТУКА ДА ОСТАНАТ: Балканска земја е рај за работници од Непал

САКААТ ТУКА ДА ОСТАНАТ: Балканска земја е рај за работници од Непал

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица