20 Јули, 2019
0.0216

Владата размислува да пријави Реисот на ИВЗ по упатените закани

Објавено во: Македонија 22 Март, 2019

Владата на Македонија размислува да го пријави Реисот Сулејман Реџепи пд Исламската веркса заедница за закани откако овој преку писмо побарал да и се вратат имоти на заедницата одземени од државата или во спротивно, како што се вели во писмото, „ќе се нарушат односите во општеството затоа што се фаворизира Македонската православна црква“.

Од Владата го објавија ова писмо во јавноста добиено на 12 март, а објави и свое во кое се истакнува декатаквиот допис од Реисот претставува неприфатлив облик на обраќање кон државните институции, кој е вид на уцена и закана, поради што сериозно се размислува за овој чин да се извести надлежното јавно обвинителство.

„Според Уставот, како највисок правен акт, Република Северна Македонија е секуларна држава, а оваа извршна власт никогаш нема да презема чекори со кои би ги манипулирала верските чувства или би се мешала во односите внатре во верските заедници или помеѓу нив.  Во таа насока ги отфрламе сите обвинувања дека било која верска заедница е фаворизирана во државата, а таквото обвинување го сметаме за претенденциозно и паушално.

Доколку кај Вас почитуван, постои сомнеж или индиција дека некоја институција ги прекршила позитивно правните прописи Ве охрабруваме како Реисул на ИВЗ да покренете соодветна постапка пред надлежните органи со соодветно правно барање.

Особено важно е да нагласиме дека во мултиконфесионално општество верските граѓански права и слободи се остваруваат преку постојан процес на градење на меѓусебна доверба помеѓу различните конфесии, а не преку ултиматуми, кои како правило на игра доколку го прифатат сите регистрирани верски заедници, сериозно негативно би се одразило врз општествената кохезија“, се вели во дел од одговорот до ИВЗ што го објави Владата.


Можеби ќе ве интересира

Чомовски не можел да знае за големите суми на Боки 13 и телевизијата, а Русковска му одговори

Чомовски не можел да знае за големите суми на Боки 13 и телевизијата, а Русковска му одговори

РУСКОВСКА: Во понеделник очекувам вештачењето на телефонот на Катица да биде готово

РУСКОВСКА: Во понеделник очекувам вештачењето на телефонот на Катица да биде готово

УСЕИНИ: Некоректно е да се користи мојот ресторан како дел од проблемите на Охрид со УНЕСКО

УСЕИНИ: Некоректно е да се користи мојот ресторан како дел од проблемите на Охрид со УНЕСКО

ВИКЕНД БРИФ: Нов закон за Јавно обвинителство - Праските се откупуваат непречено

ВИКЕНД БРИФ: Нов закон за Јавно обвинителство - Праските се откупуваат непречено

ПИВОФЕСТ ПРИЛЕП: Подметната бомба во кафуле

ПИВОФЕСТ ПРИЛЕП: Подметната бомба во кафуле

БУРНИ РЕАКЦИИ НА ТВИТЕР:"Сваровски судството" се прошири и надгради во "Луј Витон судство"

БУРНИ РЕАКЦИИ НА ТВИТЕР:"Сваровски судството" се прошири и надгради во "Луј Витон судство"

Ако патувате ова утро, еве каква е состојбата на патиштата

Ако патувате ова утро, еве каква е состојбата на патиштата

Какво време не очекува викендов

Какво време не очекува викендов

Помлад обвинител може да седне во фотелјата на новото СЈО

Помлад обвинител може да седне во фотелјата на новото СЈО