23 Мај, 2019
0.0343

Владата уште ги крие малите акционери

Објавено во: Финансии 24 Ноември, 2018

Уште се непознати имињата на акционерите со помалку од 5 проценти на учество во капиталот на друштва, наспроти најавите дека ќе се донесе законска обврска за транспарентност на оваа сопственост, објави Порталб.

СДСМ ова ветување го даде уште за време на парламентарните избори во 2016 година во својата програма како најава за реализација уште во првите шест месеци од мандатот на Владата.

Владата во меѓувреме направени измени и дополнувања на Законот за хартии од вредност, но овие предложени измени и дополнувања не го зафаќаат објавување на акционерите кои учествуваат со сопственички удел од помалку од 5 отсто од капиталот.

Во Министерството за финансии, кој има овластување да подготви измени на Законот за хартии од вредност, и Министерството за економија, кое е одговорно за подготвувањето на измените и дополнувањата на Законот за синдикатите, засега нема индиција дека работат на оваа проблематика.

На веб страната на Комисијата за хартии од вредност се уште се применуваат законските одредби од 2016 година и нема информации за маите акционери.Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) Девојче на 12 години заработува милиони

(ВИДЕО) Девојче на 12 години заработува милиони

Од 1 јуни во Македонија повеќе нема плаќање со високи суми во кеш

Од 1 јуни во Македонија повеќе нема плаќање со високи суми во кеш

Ова се две струки кои се најбарани во Германија

Ова се две струки кои се најбарани во Германија

НА ЕГЗОТИЧНО МЕСТО БАРААТ КЕЛНЕРИ: Нудат плата од 1.000 евра и авионски билет

НА ЕГЗОТИЧНО МЕСТО БАРААТ КЕЛНЕРИ: Нудат плата од 1.000 евра и авионски билет

Криптовалутите летнаа до небо: Биткоинот надмина 7200 евра

Криптовалутите летнаа до небо: Биткоинот надмина 7200 евра