10 Август, 2020
0.0453

Владеачката коалиција во Германија реши да ја намали работната сила од Балканот

Објавено во: Економија 29 Јуни, 2020

Владејачката коалиција во Германија - ЦДУ/ЦСУ планира да ја намали понатамошната миграција на работна сила.поради растечката невработеност која ја предизвика Ковид-19, по одлуката од 2016 година за олеснувања за граѓаните од Западен Балкан.

Особено на удар ќе биде неквалификуваната раборна сила од Западен Балкан, за која исто така имаше олеснување за добивање работна дозвола изминатиот период. 

Но исто така и на градежни работници, медицински сестри, готвачи, келнери од Балканот би можело во иднина да им биде многу потешко да најдат работа во Германија.

Правилото за работниците од Западен Балкан е воведено пред пет години како емигранти од безбедните земји на потекло, а целта беше тоа да се направи на сметка  на масовната миграција преку системот за азил.

На први јануари 2019 година во Германија се регистрирани 102.052 македонски државјани. 


Можеби ќе ве интересира

ЈOВАНОВИЌ ЗА СТРУЈАТА: За луѓе што живеат со 40 денари на ден тоа се огромни пари

ЈOВАНОВИЌ ЗА СТРУЈАТА: За луѓе што живеат со 40 денари на ден тоа се огромни пари

Владата денеска со пријави против работодавачите кои зедоа државни пари а не исплатија плати

Владата денеска со пријави против работодавачите кои зедоа државни пари а не исплатија плати

Табаку: Бизнис од 1,3 милијарди евра се пресели од Албанија во Северна Македонија

Табаку: Бизнис од 1,3 милијарди евра се пресели од Албанија во Северна Македонија

АД МЕПСО: Плаќаат високи сметки за мобилен телефон и интернет, а се бунат за поскапување на струјата

АД МЕПСО: Плаќаат високи сметки за мобилен телефон и интернет, а се бунат за поскапување на струјата

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

Работодавачите бараат побрзо формирање на Влада заради нов сет на антикризни мерки

НЛБ „короната“ не ја плаши, кредитирањето расте! Колкава е добивката?

НЛБ „короната“ не ја плаши, кредитирањето расте! Колкава е добивката?

Денеска истекува рокот: Има ли некој 300 милиони евра за гасифицирање на Македонија?

Денеска истекува рокот: Има ли некој 300 милиони евра за гасифицирање на Македонија?

ТЕШКО ЌЕ БИДЕ БЕЗ НОВ СЕТ МЕРКИ - работодавачите предупредуваат

ТЕШКО ЌЕ БИДЕ БЕЗ НОВ СЕТ МЕРКИ - работодавачите предупредуваат