21 Октомври, 2019
0.0182

Во Анталија трајно се доселуваат илјадници странци, 39-мина се од Македонија

Објавено во: Свет 12 Јули, 2019

Анталија е еден од најкосмополитските градови во светот, а турскиот нститут за статистика објави дека таму на крајот на 2018 имало 75.822 илјади странски жители кои се доселиле трајно, а меѓу нив и 39 Македонци.

Најбројни се Русите со бројка од 11.419, а зад нив Германците со 8.174 доселеници. Меѓу сите заедно, 45 илјади од нив се жени, а 30 илјади се мажи. На третото место се државјани од Иран со 7.709 луѓе. 

Меѓу оние кои доминираат со бројките се и многу граѓани од екс-советските земји, но ги има и од Западна Европа како 1.340 од Англија, 1.162 од Холандија, 644 од Норвешка, 601 од Австрија, 566 од Шведска, 514 од Данска, 404 од Белгија, 403 од Финска, Швајцарија 205, 184 од Бугарија, 164 од Франција, 144 од Полска, 87 од Романија, 82 од Италија, 53 од Србија, 52 од Косово, 50 од Босна и Херцеговина, 39 од Грција, 39 странци од Македонија, 35 од Шпанија и 31 од Албанија живеат во Анталија.

Од Блискиот исток, се истакнуваат Ирак со 5.711 луѓе и Јордан со 1.241. Од африканските земјим најбројни се Египјаните (295) , од САД ги 447 државјани, а 969 се прикажани како лица без државјанство.


Можеби ќе ве интересира

СЕ ПОТПИШУВА ПЕТИЦИЈА: Британците бараат нов референдум

СЕ ПОТПИШУВА ПЕТИЦИЈА: Британците бараат нов референдум

(ВИДЕО) ТРИ ЖРТВИ ВО ПРОТЕСТИТЕ ВО ЧИЛЕ: Власта се откажа од поскапувањето на превозот

(ВИДЕО) ТРИ ЖРТВИ ВО ПРОТЕСТИТЕ ВО ЧИЛЕ: Власта се откажа од поскапувањето на превозот

БРИТАНЦИТЕ САКААТ НОВ РЕФЕРЕНДУМ: Протести се одржаа во Лондон

БРИТАНЦИТЕ САКААТ НОВ РЕФЕРЕНДУМ: Протести се одржаа во Лондон

(ВИДЕО) НАСИЛНИ ДЕМОНСТРАЦИИ И ВОНРЕДНА СОСТОЈБА: Чилеанците се бунтуваат против поскапиот јавен превоз

(ВИДЕО) НАСИЛНИ ДЕМОНСТРАЦИИ И ВОНРЕДНА СОСТОЈБА: Чилеанците се бунтуваат против поскапиот јавен превоз

(ВИДЕО) СЕ УРНА БРАНА ВО РУСИЈА: Водата носеше се пред себе, има 13 мртви

(ВИДЕО) СЕ УРНА БРАНА ВО РУСИЈА: Водата носеше се пред себе, има 13 мртви

(ФОТО+ВИДЕО) УАПСЕНИ 27 ЛУЃЕ: Полицијата воспостави ред во Барселона

(ФОТО+ВИДЕО) УАПСЕНИ 27 ЛУЃЕ: Полицијата воспостави ред во Барселона

НЕМА ПРИМИРЈЕ ВО СИРИЈА: Ердоган се заканува

НЕМА ПРИМИРЈЕ ВО СИРИЈА: Ердоган се заканува

(ВИДЕО) НАСИЛНИ ДЕМОНСТРАЦИИ ВО БАРСЕЛОНА: Ги разгневија пресудите за Каталонците кои го организираа референдумот

(ВИДЕО) НАСИЛНИ ДЕМОНСТРАЦИИ ВО БАРСЕЛОНА: Ги разгневија пресудите за Каталонците кои го организираа референдумот

САД ЌЕ ПОМОГНЕ: Турците ја прекинуваат офанзивата во Сирија

САД ЌЕ ПОМОГНЕ: Турците ја прекинуваат офанзивата во Сирија