14 Јуни, 2021
0.0172

Во Германија 122 граѓани ќе добиваат безусловен приход од 1.200 евра месечно

Објавено во: Финансии 02 Јуни, 2021

Во Германија почна експеримент при што 122 граѓани ќе добиваат безусловен приход од 1.200 евра месечно. 

Во следните три години, тие ќе добиваат основен месечен приход.  Учесниците не мораа да докажат дека имаат потреба од пари, а за време на проектот им беше дозволено да прават што и колку сакаат. 

Парите за проектот ги обезбедија околу 150.000 приватни донатори, а оние што ќе ги добијат во следните три години нема да мора да пријавуваат данок. Тоа се донирани пари во износ од 43.200 евра по учесник, вкупно околу 5,2 милиони евра. Проектот го започна едно непрофитно здружение во Берлин. Вакви експерименти претходно беа спроведувани во скандинавските земји. 

Можеби ќе ве интересира

ПРОМЕНИ ВО НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА КИБС - професорот Марјан Бојаџиев е нов член

ПРОМЕНИ ВО НАДЗОРНИОТ ОДБОР НА КИБС - професорот Марјан Бојаџиев е нов член

Владимир Мишо Чеплак е нов член на Одборот на директори на Триглав Осигурување Живот, Кајтазовиќ си заминува на нејзино барање

Владимир Мишо Чеплак е нов член на Одборот на директори на Триглав Осигурување Живот, Кајтазовиќ си заминува на нејзино барање

Биткоин продолжи да паѓа: Маск пак ги шокираше крипто трговците

Биткоин продолжи да паѓа: Маск пак ги шокираше крипто трговците