06 Јуни, 2020
0.0255

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Објавено во: Економија 20 Април, 2019

Во Германија во 2018 година живееле речиси 290.000 повеќе странци отколку во претходната година. Повеќето дошле како мигранти, објави Ди Велт.

Речиси секој осми жител во Германија е странец. Нивниот број се зголеми минатата година на околу 10,9 милиони, како што објави Сојузниот завод за статистика во Визбаден во понеделникот. 

Така, бројот на странски државјани се искачи на нов рекорд. На крајот на 2017 година, околу 10,6 милиони луѓе се 'уште биле регистрирани без германски пасош.

Емиграцијата на луѓе со дозволи за работа од земји надвор од ЕУ се зголемил уште повеќе. До крајот на 2018 година, пристигнале вкупно 266.000 лица како т.н. мигранти за работа. Ова било зголемување за повеќе од 20 проценти трета година по ред.

Меѓу најважните земји на потекло на новодојдените работници се Индија (12 отсто), Кина (9 отсто), Босна и Херцеговина (8 отсто) и САД (7 отсто). Овие луѓе - вклучувајќи и многу квалификувани работници - биле во просек 35 години и главно припадници на машкиот пол (68 проценти).

Растот во групата од Западен Балкан е особено зголемен. На крајот на 2018 година, Албанија, Босна и Херцеговина, Србија, Црна Гора, Косово и Македонија заедно учествувале со речиси една четвртина од работниците мигранти. Во 2015 година, ова учество сè уште беше околу девет проценти.

Федералната канцеларија, исто така, ги припишува овие бројки на фактот дека овие земји се сметаат за безбедни земји на потекло од 2014/2015 година. Во исто време, од 2016 година, луѓето од овие земји добиле полесен пристап до германскиот пазар на трудот.


Можеби ќе ве интересира

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа