22 Април, 2019
0.0218

Во кој регион во декември најмногу се градело?

Објавено во: Економија 12 Февруари, 2019

Според податоците на Државниот завод за статистика во декември 2018 година се издадени 292 одобренија за  градење, што е за 13.6 % повеќе во однос на истиот месец од претходната година. 

Во југозападниот дел на Македонија најмногу се градело. 

По региони, во Вардарски се издадени 15 одобренија, Источен 53, Југозападен 69, Југоисточен 24, Пелагониски 20, Полошки 30, Североисточен 15, Скопски 66.

Според издадените одобренија за градење, предвидената вредност на објектите изнесува 8 519 871 илјада денари,  што е за 392.4 % повeќе во однос на истиот месец од претходната година. 

Од вкупниот број издадени одобренија за градење, 172 (58.9 %) се наменети за објекти од високоградба, 42 (14.4 %)  за објекти од нискоградба и 78 (26.7 %) за објекти за реконструкција. 

Од вкупно 292 објекти, на 185 (63.4 %) како инвеститори се јавуваат физички лица, а на 107 (36.6 %) објект инвеститори  се деловни субјекти.  Во извештајниот период е предвидена изградба на 331 стан, со вкупна корисна површина од 37 669 м2. 

Можеби ќе ве интересира

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЕУ НЕ ЖАЛЕЛА ПАРИ: Еве каде и во што се вложени 27 милијарди евра

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

ЧЕТВРТА ГОДИНА ПО РЕД „ШВАЈЦАРЕЦОТ“ Е БРОЈ ЕДЕН: Оваа компанија е најугледна во цел свет!

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Познато колку Македонци добиле работна дозвола лани во Германија. Повеќе од Албанија, а и Србија изгледа помала

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Во Германија живеат 11 милиони странци без германски пасош, Македонците се зголемуваат

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Електричните автомобили всушност повеќе загадуваат дури и од дизелашите?

Исклучените од парно да пополнат формулар

Исклучените од парно да пополнат формулар

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Светска банка: Решеното име отвара простор за поголем раст

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Кој е црепот што прави профит 30 отсто од приходите?

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите

Случај Топлификација: Има ли причина за молкот на институциите