16 Ноември, 2018
0.2542

Во потрага по храна и живот: Егзодусот од Венецуела ја чини Колумбија 1 милијарда долари

Објавено во: Финансии 03 Ноември, 2018

Егзодусот на нови мигранти од Венецуела кон Колумбија, кои бегаат од економската и хуманитарна криза ќе чини повеќе од една милијарда долари, според проценките на Светските банки. Колумбија ќе биде приморана да вложи значителни инвестиции во областите како здравство и образование, со цел да се справи со приливот на повеќе милиони мигранти со потекло од Венецуела, се вели во извештајот на аналитичарите на банките објавен во петокот.

Анализата покажа дека доколку миграцијата  трае подолго, може да придонесе и за економскиот раст на Колумбија, бидејќи новите приходи ја зголемуваат потрошувачката, што доведува до поголеми даночни приходи. Обединетите нации проценија дека од 2015 година околу два милиони жители на Венецуела ја напуштиле државата во потрага по подобар живот, а поради недостигот на храна, лекови и основни средства за живот.

Можеби ќе ве интересира

МФ: Со Буџетот за 2019 се намалува буџетскиот дефицит за половина милјарда денари

МФ: Со Буџетот за 2019 се намалува буџетскиот дефицит за половина милјарда денари

Што ќе прави Стопанска банка со зачуваната добивка од осум милиони евра

Што ќе прави Стопанска банка со зачуваната добивка од осум милиони евра

СЕГА Е АЛАРМАНТНО: Платите им се 2.000 евра, а сепак се селат

СЕГА Е АЛАРМАНТНО: Платите им се 2.000 евра, а сепак се селат

СО САМО 23 ГОДИНИ ЗАПЛОВИЛА ВО БИЗНИС ВОДИТЕ: Има еден совет за сите млади

СО САМО 23 ГОДИНИ ЗАПЛОВИЛА ВО БИЗНИС ВОДИТЕ: Има еден совет за сите млади

Се мајтапи ли УЈП со пензионерите?Требало да се донесе нов закон

Се мајтапи ли УЈП со пензионерите?Требало да се донесе нов закон

Тевдовски: И во Данска постои прогресивен данок

Тевдовски: И во Данска постои прогресивен данок