27 Октомври, 2021
0.0252

Во земја во регионот БДП лани се намали за повеќе од 15 проценти

Објавено во: Економија 22 Септември, 2021

Според Монстат, БДП на Црна Гора лани се намали за 15,3 проценти. 

Евростат објави дека Црна Гора имала најголем пад на БДП од европските земји. Само Ирска со 5,9 проценти и Турција со 1,8 проценти лани забележаа раст.

БДП на Црна Гора минатата година изнесува 4,19 милијарди евра, а во 2019 година изнесувал 4,95 милијарди евра. 

„БДП по глава на жител минатата година изнесуваше 6.740 илјади евра, додека во 2019 година изнесуваше 7.960 евра“, се вели во соопштението. 

Просечниот економски пад во земјите од Европската унија (ЕУ) беше 5,9 проценти.

Можеби ќе ве интересира

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Историски ден за македонскиот стартап екосистем, eве зошто

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Заев објасни дали ќе имаме зголемена инфлација и енергетски ценовен шок

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Мицкоски: Ќе се вратиме 40-50 години наназад кога домаќинствата се соочуваа со недостаток на електрична енергија

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Растат платите во Србија, просечната се искачи на 550 евра

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

Заев вели дека и во време на пандемија се зголемуваат платите, а тоа е реткост во Европа

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

НАЈЧЕВСКА ПРАШУВА: Зошто во земјава не се стимулира ставање панели на секоја куќа и кому му одговара да останеме енергетски зависни

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

БЕКТЕШИ: Убеден сум дека ниту по први јануари нема да има големи ценовни шокови кај електричната енергија

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

На Балканот и натаму се градат нуклеарни централи, Македонија нема стратешка резерва

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!

Скопска фирма со еден вработен направи пола милион евра профит!