18 Април, 2021
0.0203

ВОНРЕДНА ОДЛУКА НА РЕГУЛАТОРИТЕ - од ноќеска на полноќ бензините и дизелот поевтини за два денари, еве кои се причините

Објавено во: Економија 22 Јануари, 2021

Регулаторната комисија за енергетика излезе со вонредна одлука за намалување на цените на нафтените деривати.

Практично, цните на бензините и дизелот ќе се намалат за два денари, а според објаснувањето од РКЕ, ова се случува од причина што Уредбата за одредување на скалеста акциза престанува со важност од ноќеска на полноќ, а измените на Законот со кои тоа требаше да се спроведе, се уште не се изгласани во Собранието, бидејќи нема кворум.

Практично, од вечерва на полноќ цените ќе се намалат, бидејќи РКЕ се раководи од законот кој уште е на сила. 

„Врз основа на член 24, став (1), точка 1), алинеја 16 од Законот за енергетика, член 8 од Правилникот за формирање на највисоки малопродажни цени на одделни нафтени деривати и горива за транспорт и Одлуката за определување на ескалираната густина и деескалираната густина на секој нафтен дериват и гориво за транспорт, висината на надоместокот P за премија, транспортните трошоци Т до склад во Република Северна Македонија и висината на надоместокот D за трошоци за работење преку склад и трговска маржа со вклучени транспортни трошоци од склад до бензински станици и крајни потрошувачи, Регулаторната комисија за енергетика на седницата одржана на 22.01.2021 година, (денеска) донесе О Д Л У К А за изменување на Одлуката за утврдување на највисоки малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт“, се вели во соопштението од РКЕ. 

Во Одлуката за утврдување на највисоки малопродажниа цени на нафтени дривати и горива за транспорт во членот 1 став (1), се менува и гласи: „(1) Највисоките малопродажни цени на нафтените деривати и горива за транспорт, изнесуваат: 

Моторен бензин - ЕУРОСУПЕР БС - 95 - 61,00 (денари/литар) 

Моторен бензин - ЕУРОСУПЕР БС – 98 - 63,00 (денари/литар) 

Дизел гориво - ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) - 52,50 (денари/литар) 

Масло за горење - Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) - 41,50 (денари/литар) 

Мазут М-1 НС - 30,823 (денари/килограм)“. 

Членот 3 се менува и гласи: „Во највисоките малопродажни цени утврдени со членот 1 од оваа oдлука, содржан е надоместок за трошоци за работење преку склад и трговска маржа, којшто за Еуросупер БС95, за Еуросупер БС-98, за Еуродизел БС (Д-Е V) и за Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) е во износ од 5,500 денари/литар, додека за Мазутот М-1 НС надоместокот е во износ од 2,500 денар/килограм“. 

Членот 7 се менува и гласи: „Во највисоките малопродажните цени утврдени со членот 1 од оваа одлука акцизите што ги плаќаат обврзниците согласно прописите за акцизи, изнесуваат: 

Моторен бензин - ЕУРОСУПЕР БС - 95 - 21,786 (денари/литар) - Моторен бензин - ЕУРОСУПЕР БС - 98 - 21,874 (денари/литар) - Дизел гориво - ЕУРОДИЗЕЛ БС (Д-Е V) - 15,482 (денари/литар) - Масло за горење - Екстра лесно 1 (ЕЛ-1) - 6,157 (денари/литар) - Мазут М-1 НС - 0,100 (денари/килограм)“. 

Оваа одлука влегува во сила со денот на донесувањето, а ќе отпочне да се применува од 00:01 часот на 23.01.2021 година и истата ќе се објави во “Службен весник на Република Северна Македонија” и на веб-страницата на Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги на Република Северна Македонија.

Можеби ќе ве интересира

СДСМ: Од утре исплата на помошта од 1,9 милијарди денари

СДСМ: Од утре исплата на помошта од 1,9 милијарди денари

Хотелите од Охрид и Струга се договорија, ќе има специјален попуст за Србите

Хотелите од Охрид и Струга се договорија, ќе има специјален попуст за Србите

Угостители: Банките и извршителите ни се закануваат, во вторник протест пред Министерството за финансии

Угостители: Банките и извршителите ни се закануваат, во вторник протест пред Министерството за финансии

Високите цени на брашното и маслото ќе останат до следната жетва

Високите цени на брашното и маслото ќе останат до следната жетва

Црна Гора купи два авиони за 21 милиони евра

Црна Гора купи два авиони за 21 милиони евра

Кој тајкун ќе ги купи? „Реплек“ продава 6,88 отсто од акциите за 240 милиони денари преку „се или ништо“

Кој тајкун ќе ги купи? „Реплек“ продава 6,88 отсто од акциите за 240 милиони денари преку „се или ништо“

Псалтиров, Саити, Тунева и Ајдини избрани за први економски советници-промотори

Псалтиров, Саити, Тунева и Ајдини избрани за први економски советници-промотори

Продолжува акционерската битка во Реплек: Туџаров и Зимбакова предлагаат нови членови на Надзорниот одбор

Продолжува акционерската битка во Реплек: Туџаров и Зимбакова предлагаат нови членови на Надзорниот одбор

ВЛАДАТА ДО КСС КОИ ПРОТЕСТИРАА - не сте репрезентативен синдикат, а сепак сте вклучени во Економско-социјалниот совет, се што ние правиме, е во интерес на работниците

ВЛАДАТА ДО КСС КОИ ПРОТЕСТИРАА - не сте репрезентативен синдикат, а сепак сте вклучени во Економско-социјалниот совет, се што ние правиме, е во интерес на работниците