16 Септември, 2019
0.0175

ВРАБОТУВААТ И ПЕНЗИОНЕРИ: Им нудат работно време од четири часа

Објавено во: Финансии 11 Септември, 2019

Во соседна Србија се нуди работа и на пензионери, со половина работно време. 

Приватни компании и установи ги вработуваат, но и се задоволни од нив затоа што се дисциплинирани, вредни и посветени. 

Трговската куќа "Univereksport" работници побарала меѓу своите најстари купувачи, а на рекламните листови пишувало „Покрај пензија, и работа без тензија“, пишуваат српските медиуми

Газдите велат дека пензионерите се заинтересирани затоа што со зголемување на работниот стаж, имаат шанса за повисока пензија. 

Работодавците не избегнуваат трошоци, напротив подготвени се да ги платат придонесите и сите други давачки кон државата. 

Законот не предвидува ограничувања, а пензионерите можат да примаат пензија, и да работат по договор на дело, да примаат авторски хонорар и слично. 

Придонесите се плаќаат по стапка од 26 проценти од заработката. 

Можеби ќе ве интересира

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

Како бугарски стартап ја доби првата венчр капитал обврзница од 18 милиони евра?

САКААТ ТУКА ДА ОСТАНАТ: Балканска земја е рај за работници од Непал

САКААТ ТУКА ДА ОСТАНАТ: Балканска земја е рај за работници од Непал

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

Вардар и Шкендија во „минус“ и со парите од УЕФА

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица

ЗЕМЈА КОЈА Е РАЈ ЗА РАБОТНИЦИ: Можеш да дојдеш 3 часа порано на работа, а можеш да работиш и од викендица