06 Јуни, 2020
0.0431

Втор ден корекција на цените на нафтата во светот

Објавено во: Економија 11 Јули, 2019

Цените на нафтата порасна на 67,41 долари за барел.

По шест недели цената го достигнаа максимумот поради евакуацијата на платформите во Мексикански Залив поради невремето, но и поради зголемените тензии со британскиот танкер.

Цената на северноамериканската нафта „брент“ порасна за 40 центи и се продава за 67,41 долар за барел.

Американската „лесна“ нафта поскапи за 33 центи и се тргува за 60,76 долари.

Зголемувањето на цената на нафтата е и поради падот на резерви во САД. Според податоците на американската Управа за енергетски информации (ЕИА) од 5 јули резервите во САД се намалени за 9,5 милиони барели, што е значителен пад во однос на предвидувањата на аналитичарите. Тие прогнозираа пад од 3,1 милиони барели.

Производителите на нафта во САД вчера го намалија производството за скоро една третина во Мексикански Залив, пред една од првите големи бури во сезоната на урагани во тоа подрачје.

Членките на ОПЕК минатиот месец произведоа 29,83 милиони барели сурова нафта дневно или 60.000 помалку споредено со мај. 

И вчера имаше зголемување на цените на нафтата. 

Можеби ќе ве интересира

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

ОД КУМАНОВО ДО ГЕВГЕЛИЈА, ОД ДЕБАР ДО БЕРОВО: Ширум Македонија скокна бројот на невработени

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

Загрозени 40.000 работни места во Македонија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

НАЈСЛАБ РАСТ ОД 2009: Aвстралија влезе во рецесија

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа