19 Јануари, 2020
1.6199

За легализација на дивоградбите ќе се плаќа 150 отсто од комуналиите

Објавено во: Македонија 12 Декември, 2019

Оние граѓани што ќе сакаат да добијат имотен лист за своите бесправно изградени објекти, ќе го плаќаат целиот износ на комуналиите, плус 50 проценти како казна, или 150 отсто од сумата. Од давачката ќе бидат ослободени семејствата кои се под социјален ризик. Со ваков начин на легализација ќе се опфатат објектите изградени до октомври годинава. Новиот закон за легализација на дивоградбите уште се подготвува, но ова се веќе дефинирани детали. Законот треба прво да го помине владиниот филтер, а потоа да оди во Собрание на донесување. 

Министерот за транспорт и врски Горан Сугарески вели дека со тој закон нема да може да се легализира се, но тие што имаат дивоизградени објекти и кои имаат поднесено барања според сегашниот закон, со кој се легализира по едно евро за квадрат, не треба да стравуваат, зашто постапките за нив ќе продолжат по старо, односно нема да важат новите правила. За легализација ќе може да се пријавуваат и граѓаните кои ги испуштиле роковите за доставување документација со сегашното законско решение.

Според Сугарески, засега не може да се процени колку нови барања за легализација ќе има затоа што не се знае колку граѓани не ги искористиле роковите со сегашниот закон. Тој ги отфрла забелешките дека со овој закон ќе се создаде урбанистички хаос и додава дека напротив, поради високата цена ќе сопре градењето на диво.

„Ги отфрлам шпекулациите дека со новиот закон ќе се направел тотален урбанистички хаос. Тоа не е точно и стојам зад тоа тврдење затоа што ќе има одредби што апсолутно го регулираат тој дел. Ако ги гледаме сите аспекти од 2017 година наваму, драстично е намален бројот на изградба и со ова треба да биде расчистена дилемата за утврдување на правниот статус на објектите - или ќе се легализираат тие што ги исполнуваат условите или ќе се уриваат. Нема секој секаде да може да легализира, таа теза со индигнација ја отфрлам“, вели Сугарески.

Министерот не знае колку нови барања за легализација ќе има, затоа што не се знае колку граѓани не ги искористиле роковите со сегашниот закон. 

Според Сугарески, проблемот со дивоградбите може да се реши зашто со законите се предвидени казни, а инспекторите имаат ингеренции. Тој ги повика општините да вработат онолку инспектори колку што им се потребни.

Директорот на Катастарот Борис Тунџев информира дека досега, со едно евро по квадрат легализирани се 245.544 објекти. Тој очекува со новиот закон да се направи посебен исчекор во легализацијата на инфаструктурните објекти.


Можеби ќе ве интересира

Профункционира граничниот премин Деве Баир

Профункционира граничниот премин Деве Баир

(ФОТО) ХАОС НА ДЕВЕ БАИР: Се чека повеќе од еден час за влез во Македонија

(ФОТО) ХАОС НА ДЕВЕ БАИР: Се чека повеќе од еден час за влез во Македонија

ФОКУС НА ДЕНОТ: Кривична за Трипуновски, притвор за Јакимовски, истрага за Македонец за увоз на отпад во Бугарија

ФОКУС НА ДЕНОТ: Кривична за Трипуновски, притвор за Јакимовски, истрага за Македонец за увоз на отпад во Бугарија

Eмил Јакимовски заврши во притвор

Eмил Јакимовски заврши во притвор

Фирма на Македонец внесувала сомнителен отпад од Италија во Бугарија

Фирма на Македонец внесувала сомнителен отпад од Италија во Бугарија

По ненајавената посета и снимање, Трипуновски ќе добие кривична

По ненајавената посета и снимање, Трипуновски ќе добие кривична

Во име на Игор Џамбазов преку лажен профил барале пари

Во име на Игор Џамбазов преку лажен профил барале пари

Ги скенираме, но фискалните сметки се канцерогени

Ги скенираме, но фискалните сметки се канцерогени

ВО ДАВОС ЗАМИНУВААТ ГРЕТА И ТРАМП: Ќе има ли македонски претставници на форумот?

ВО ДАВОС ЗАМИНУВААТ ГРЕТА И ТРАМП: Ќе има ли македонски претставници на форумот?