25 Август, 2019
0.0175

За нив нема криза: Ова е земја каде минималец е 2500 евра

Објавено во: Економија 16 Мај, 2019

Замислете земја која светската економска криза не ја ни почувствувала, во која неделната плата изнесува илјада и пол долари, а месечниот минималец е 2500 евра.

Тоа е земја во која јавнот долг е на ниско, а невработеноста на историско ниско ниво.

Таква земја постои. Се вика Австралија и таа денес е 12 најсилна економија во светот.

27 години немала рецесија - три пати подолго од што тоа и тргна на една Германија. Австралија и по солидни стапки - расте.

Неколку се причините за овој позитивен резултат. Пред се Австралија е богата со руди, во прв ред железо и јаглен. Има и големи залихи на гас, злато, алуминиум, никел, дијаманти и опал. Колку и да и е далеку европскиот и американски пазар, толку и е поблизок азискиот - најдинамичниот на светот.

Во Кина, Индија, југоисточна и Јужна Азија живее половина од светското население. И тоа има свои потреби. Покрај тоа, Австралија е близу до Кина, со својата најбрзо растечка светска економија. А како таа рапидно расте, расте и побарувачката за она од кое Австралија има вишок.

Таа земја е високо развиена демократија во која се почитува приватната сопственост и во која се негува владеењето на правото.

И ги има едни од најдобрите образовни системи во светот.

Секако, животот во Австралија има и друга, помалку бајковита страна. Луѓето кои ја поминале 60-тата и таму тешко добиваат работа. Невработените кои живеат со сопружник , немаат право на надомест за невработени.

ИТ екторот, градежништво, земјоделие, сточарство и прехрамбена инустрија и понатаму бележат висок раст, па до работа во тие сектори е лесно да се дојде.

Можеби ќе ве интересира

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Министерот за транспорт и врски ги повика градоначалниците да се подготват за секундарна гасификација

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Граѓаните скенираат фискални, но како ќе знаат колку пари треба да добијат назад?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

Кој ќе седне во министерската фотелја за странски инвестиции?

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

ЕУ подготвува економски напад на САД: Ќе настрадаат гиганти како Фејсбук и Гугл

За колку ќе пораснат пензиите

За колку ќе пораснат пензиите

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

ПРЕДЛОЖЕНА ЗА НАСЛЕДНИЧКА НА ТЕВДОВСКИ: Нина Ангелковска ќе управува со парите на граѓаните

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Колку пари има во посредувањето за работа на брод?

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Тркалезна маса на тема: „ВЛАДЕЕЊЕ НА ПРАВОТО КАКО ИМПЕРАТИВ ЗА СТАБИЛНИ И ПРЕДВИДЛИВИ УСЛОВИ ЗА ВОДЕЊЕ БИЗНИС“

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка

Промени во органите на управување и раководење на Силк Роуд банка