30 Март, 2020
0.0256

За одложување на ратите на кредитите некои банки ќе понудат и шест месеци

Објавено во: Финансии 22 Март, 2020

Утре на владина седница треба да помине Уредбата за одложување на ратите на кредитите. Со неа ќе се уреди начинот на одлагање на ратите за граѓаните и за фирмите. Ќе може да се направи без да се оди на шалтер, и без да се потпишува анекс на договорот за кредит. 

Секоја банка ќе објави на својата веб страна или ќе го извести својот клиент за одлагање на обврските, и ако тој за 10 дена не каже дека ја одбива понудата, ќе се смета дека таа е прифатена. 

Некои банки можеби ќе понудат одложување и повеќе од три месеци, односно може да понудат одлагање на плаќање на обврските и до шест месеци. 

Истото ќе важи и за компаниите, и тие ќе може да ја информираат банката дали се согласуваат.

„Пред да критикуваме, да оставиме да се усвои уредбата, утре се детално ќе објасниме“, рече министерката за финансии Нина Ангеловска на денешната пресконференција.

Можеби ќе ве интересира

Народна банка: Не шпекулирајте со денарот, ќе се одрази негативно на економијата

Народна банка: Не шпекулирајте со денарот, ќе се одрази негативно на економијата

Македонска берза и КХВ: Тоа што ќе нема акционерски собранија ќе влијае на пазарот

Македонска берза и КХВ: Тоа што ќе нема акционерски собранија ќе влијае на пазарот

РАФАЈЛОВСКИ ЗА ФАКТОР: Требаат минимум две милијарди евра за да излеземе од кризата

РАФАЈЛОВСКИ ЗА ФАКТОР: Требаат минимум две милијарди евра за да излеземе од кризата

АКО ДОСЕГА СИ ДОЛЖЕА, СЕГА УШТЕ ПОВЕЌЕ - фирмите не плаќаат, а сакаат да им се плати

АКО ДОСЕГА СИ ДОЛЖЕА, СЕГА УШТЕ ПОВЕЌЕ - фирмите не плаќаат, а сакаат да им се плати

ШТЕДНИТЕ ВЛОГОВИ ВО БАНКИТЕ СЕ СИГУРНИ - но внимавајте на кешот, опасен е, велат од НБМ

ШТЕДНИТЕ ВЛОГОВИ ВО БАНКИТЕ СЕ СИГУРНИ - но внимавајте на кешот, опасен е, велат од НБМ

НЛБ БАНКА ПРВА ЈА ПОСЛУША НБМ - нема дивиденди, парите одат во нераспоредена добивка и заработувачка за инвестиции

НЛБ БАНКА ПРВА ЈА ПОСЛУША НБМ - нема дивиденди, парите одат во нераспоредена добивка и заработувачка за инвестиции

БАНКИТЕ НА ПОТЕГ - ОДЛОЖУВАЊЕ, ПРОЛОНГИРАЊЕ НА ИСПЛАТАТА И ПОНИСКА КАМАТА - тие ќе понудат, клиентите да кажат дали прифаќаат

БАНКИТЕ НА ПОТЕГ - ОДЛОЖУВАЊЕ, ПРОЛОНГИРАЊЕ НА ИСПЛАТАТА И ПОНИСКА КАМАТА - тие ќе понудат, клиентите да кажат дали прифаќаат

БАНКАРИТЕ НЕ СЕ ПРЕЦИЗНИ ДАЛИ ЌЕ СЕ ОТКАЖАТ ОД ДИВИДЕНДИТЕ - велат, секогаш се грижиме за стабилноста

БАНКАРИТЕ НЕ СЕ ПРЕЦИЗНИ ДАЛИ ЌЕ СЕ ОТКАЖАТ ОД ДИВИДЕНДИТЕ - велат, секогаш се грижиме за стабилноста

ПРВА АКЦИОНЕРСКА ЖРТВА НА КОРОНАКРИЗАТА - се преполови дивидендата на „Тетекс“

ПРВА АКЦИОНЕРСКА ЖРТВА НА КОРОНАКРИЗАТА - се преполови дивидендата на „Тетекс“