03 Јуни, 2020
0.0234

За прв пат во историјата девизните резерви надминаа 3 милијарди евра

Објавено во: Економија 16 Октомври, 2019

Точно 3 милијарди и 127 милиони евра изнесуваат на крајот на септември девизните резерви кои ги има Македoнија, а кои ги чува и ги оплодува Народната банка. Според податоците од централната банка рекордот и бариерата никогаш не достасана досега е надмината прв пат во август. На крај на осмиот месец како девизни резерви државата имала три милијарди и 31 милион евра. Сепак на крајот на септември сумата е „зајакната“, па тогаш резервите изнесуваат 3,127 милијарди евра.

Што ги набилда резервите? Ако се анализира по ставки, раст има во сите, ама најголем е во ставката валути и депозити. Зголемена е и вредноста во делот на хартии од вредност.

Македонија чува во резервите и монетарно злато чија вредност варира од цената на металот, иако количината не се менува со исклучок од пред три години кога НБРМ одлучи да претопи ковани пари од стари едиции и од запленето злато и накит по различни основи. Тогаш, или во 2016 година Народната банка се стекна со нови шест прачки со пзарана вредност од 2,6 милиони евра.

Ако се прави споредба со истиот период лани, девизните резерви во септември 2018 година изнесуваат 2 милијарди и 709 милиони евра, а во 2017 година се 2 милијарди и 207 милиони евра. До 2011 година пак, резервите не надминуваа две миlијарди евра.

Девизните резерви се деноминирани во странска валута и нив Народната банка ги користи за директно финансирање на платните нерамнотежи или за индиректно регулирање на големинатa на овие нерамнотежи преку интервенции на домашниот девизен пазар за да обезбеди стабилност на девизниот курс на денарот.

Имаше идеи во минатото тие да се намалуваат, сепак засега се во таа таканаречена сигурна зона покривајќи повеќемесечен увоз на земјата.

А.Т. 


Можеби ќе ве интересира

ИНТЕРВЈУ ЗЕЌИРИ: Корона кризата го зголеми мобингот врз работниците, тие мора да се охрабрат да побараат заштита на суд

ИНТЕРВЈУ ЗЕЌИРИ: Корона кризата го зголеми мобингот врз работниците, тие мора да се охрабрат да побараат заштита на суд

Сагата на странските инвестиции: Многу зборови, малку работа

Сагата на странските инвестиции: Многу зборови, малку работа

Милионите од Џонсон Мети изостанаа во државниот буџет на Македонија

Милионите од Џонсон Мети изостанаа во државниот буџет на Македонија

И ВРАБОТЕНИТЕ ЌЕ СТАНУВААТ СЕ ПОСИРОМАШНИ: Лоши очекувања за македонската економија

И ВРАБОТЕНИТЕ ЌЕ СТАНУВААТ СЕ ПОСИРОМАШНИ: Лоши очекувања за македонската економија

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

Усвоен Протоколот за превентивни мерки за сите работни места за спречување на пренесувањето на КОВИД-19

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

БРОЈКАТА НИКОГАШ НЕ БИЛА ПОГОЛЕМА: Се повеќе Германци работат со скратено работно време

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

СТАПИ НА СИЛА ДЕНЕСКА: Русите четири месеци нема да увезуваат нафта

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

РЕКОРДНА НЕВРАБОТЕНОСТ: Oд Втората светска војна вакво нешто не се случило во Австрија

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните

Инспекторатот предложил олеснување на протоколите за кафулињата и рестораните