23 Јануари, 2020
0.0233

За ВМРО-ДПМНЕ покачувањето на минималецот е популистичка мерка

Објавено во: Економија 16 Ноември, 2019

За ВМРО-ДПМНЕ, повисоката минимална плата е добра мерка, но популистичка и предизборна.

Од партијата го поддржаа Предлог-законот за изменување и дополнување на Законот за минимална плата, но сметаат дека тоа е популистичка мерка пред избори и дека не е објаснето како е стасано до сумата од 14.500 денари бидејќи не е приложена никаква анализа.

Од ВМРО-ДПМНЕ велат дека ќе имаат бројни предлози за подобрување на состојбите особено врзани со трудово-социјалниот сектор, платите, пензиите, регулирање на односите во инспекциските надзори, се со цел подобра благосостојба на граѓаните, но ова дополнително ќе биде презентирано во предизборната кампања.

Пратениците завчера дадоа зелено светло за минималец од 14.500 денари. 

Можеби ќе ве интересира

Тевдовски ги објави, но не ги посрами најзадолжените јавни претпријатија и општини

Тевдовски ги објави, но не ги посрами најзадолжените јавни претпријатија и општини

Топ-5 најзадолжени јавни претпријатија: ЈП „Колекторски систем“ експресно влезе меѓу првите

Топ-5 најзадолжени јавни претпријатија: ЈП „Колекторски систем“ експресно влезе меѓу првите

Стручноста на учениците роб на системот: Практична работа по само два часа во денот

Стручноста на учениците роб на системот: Практична работа по само два часа во денот

Извршителка наплати 310.000 евра од два инспекторати и општина за смртта на тројцата угледни стружани во 2010

Извршителка наплати 310.000 евра од два инспекторати и општина за смртта на тројцата угледни стружани во 2010

ЗАЕВ СЕ ПОФАЛИ: Просечната плата постојано расте!

ЗАЕВ СЕ ПОФАЛИ: Просечната плата постојано расте!

Кој заработува 92.000 денари бруто плата во Македонија?

Кој заработува 92.000 денари бруто плата во Македонија?

Народната банка потпиша меморандум за соработка со Комисијата за заштита на конкуренцијата

Народната банка потпиша меморандум за соработка со Комисијата за заштита на конкуренцијата

Колку заработуваат Македонците, а колку Словенците?

Колку заработуваат Македонците, а колку Словенците?

ВЛАДАТА ЌЕ ГО ИМА КОНЕЧНИОТ ЗБОР: Што ќе се случи со ГА-МА

ВЛАДАТА ЌЕ ГО ИМА КОНЕЧНИОТ ЗБОР: Што ќе се случи со ГА-МА