06 Декември, 2019
0.0232

Заев: „Гересхајмер“ дојде по потпишаниот протокол со НАТО

Објавено во: Економија 23 Октомври, 2019

Германскиот инвеститор „Гересхајмер“ за производство на медицинска пластика денеска го означи стартот на изградбата на својата фабрика во зоната Бунарџик во Скопје. Производитеот ја најави својата инвестиција во март годинава, а денеска го постави камен-темелникот.

Премиерот Зоран Заев наведе дека овој инвеститор ќе го гради капацитетот до крајот на првата половина од 2020, а на почетокот од втората фаза од истата година ќе започне производството. Додаде дека инвеститорот уште сега најавува проширување на инвестицијата и вработување на високостручни профили.

- Инвестицијата ќе се простира на 12.500 метри квадратни. Првите проценки се 400 работни места.  Зоната е едно големо градилиште, има 12 нови фабрики. По план треба да има тука вкупно 4.300 работни места.  По потпишувањето на протоколот за членство на НАТО пристигна и веста дека „Гересхајмер“ донеле одлука да инвестираат во Македонија. Остваривме рекордна вредност на странски директни инвестиции, работиме на индустријализација со високи технологии и добри платени работни места. Ќе забрзаме во фаќањето приклучок со развиените земји, а младите да го планираат својот живот дома. Инвеститори како „Гересхајмер“ го креваат имиџот на нашата земја и носат повисоки плати, рече Заев.


Можеби ќе ве интересира

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

СЕ ИСЕЛУВААТ И ГЕРМАНЦИТЕ: Ова е земјата која нуди повеќе можности за нив

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Странските инвеститори очекуваат намалување на царинските стапки согласно доставеното Барање до Владата

Важни измени кај данокот за личен доход

Важни измени кај данокот за личен доход

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот

КИФ-ДИХК проект за јакнење на капацитетите на коморите и поврзување на регионот

Заев: Очекував поголем раст на БДП

Заев: Очекував поголем раст на БДП

УЈП започна да го исплаќа „Мој ДДВ“, парите веќе се слеваат на сметките на граѓаните

УЈП започна да го исплаќа „Мој ДДВ“, парите веќе се слеваат на сметките на граѓаните

РАБОТНИЦИТЕ ЧЕКААТ: Ќе ја исполнат ли газдите обврската за К15

РАБОТНИЦИТЕ ЧЕКААТ: Ќе ја исполнат ли газдите обврската за К15

Гранит „шиба“, а Бетон „каска“

Гранит „шиба“, а Бетон „каска“

ГЕРМАНИЈА ИМА ПРОБЛЕМИ: Се намалуваат фабричките нарачки

ГЕРМАНИЈА ИМА ПРОБЛЕМИ: Се намалуваат фабричките нарачки