29 Јануари, 2020
0.0158

Заев: Пуштен најголемиот ИПАРД-проект во истoријата во Струга

Објавено во: Економија 13 Декември, 2019


Премиерот Зоран Заев на денешното пуштање во употреба фабриката „Подгорка“, за производство, обработка, расекување и пакување на месо по најсовремени стандарди со финансиска поддршка од ИПАРД 2 програмата, односно 2,2 милиони евра.

Шефот на Владата рече дека тоа е најголемата финансиска помош од ИПАД-програмата за претприемачка идеја во историјата во Струга и дека оваа година за прв пат Македонија не враќа неискористени пари од ЕУ за бизнис-иницијативи, туку ќе бара повеќе.

„Овој период големи усилби вложуваме во унапредувањето на регионалната соработка. Создаваме услови кои ќе овозможат 24 часовно работење на границите со царински контроли во една точка и за меѓусебно признавање на фитосанитарните контроли на производите што се движат низ регионот. На тој начин се обезбедува брз и безбеден транспорт на производите од регионот за да стигнат до пазарите во оптимално време за што во голема мерка ќе помогнат и брзите ленти за камионите“, истакнапремиерот Заев.

Сопственикот на компанијата Мевмед Џемајлоски, информираше дека компанијата во моментов вработува околу 50 лица од струшкиот регион, а со проширување на капацитетите на фабриката, планирани во 2020 и 2021 ќе се отворат места за уште 100 нови вработувања.

Директорот на платежната агенција Николче Бабовски рече дека преку повици од ИПАРД  2 програмата, се склучени  1.355 договори  по сите мерки, со вкупна вредност од 31.5 милиони евра. 

До овој момент, Република Северна Македонија, искористи 39,5 проценти од вкупно расположливите средства од  ИПАРД 2. До денеска, 814 договори се авторизирани и на сметките на апликантите се враќаат 12,4 милиони евра за целосно реализирани  инвестиции.

Министерот за земјоделство шумарство и водостопанство Трајан Димковски додаде дека се работи за објект чија изградба и опрема  се целосно во согласност со националните и ЕУ Стандардите за  безбедност на храна и квалитет на производите.
Можеби ќе ве интересира

Брегу: Одливот на „мозоци“ е најголем предизвик за Западен Балкан

Брегу: Одливот на „мозоци“ е најголем предизвик за Западен Балкан

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

ЌЕ ОДАТ ВО ИСТОРИЈАТА: ЕК планира да се „спаси“ од монетите од еден и два евро-цента

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

УТРИНСКИ ФОКУС: Колку се заработува од бизнисот со технички преглед на возилата

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Бранко Азески: Костал е надеж за охриѓани

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Од Стефанова „и се крена“ косата, како ќе помине Катица по сведочењето на Рустеми

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

Која компанија прави најмногу пари од бизнисот со технички преглед

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

ЦЕНИТЕ ПАДНАА: Еве колку ќе плаќате за бензини и дизел неделава

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Капиталните проекти останаа жртви на политика и желби

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?

Има пари во бизнисот со технички преглед на возила, кој колку заработува?