26 Март, 2019
0.0208

Танасоски: Вработувањата во Царина се неопходни

Објавено во: Економија 10 Јануари, 2019

Директорот на Царина, Ѓоко Танасоски, вели дека управата од 2015-та нема примено соодветни кадри во своите редови, правдајќи го тридневниот оглас за нови 78 вработувања кој завршува денеска. 

Овој „бран“ на отворања на нови работни места под државна капа беше критикуван од јавноста, во чиј оглас препозна непотребен обид за пренатрупување на и онака масовната администрација.

Од 2015-та нема нови вработувања а се зголемија капацитетите на самата Царинска управа во меѓувреме. Огласот е резултат на зголемениот обем на работа. Управата има нови надлежности, а започнуваат и преговорите со Европската унија, така што ова е нормална работа. Огласот инаку трае само три дена затоа што станува збор за врбаотувања на определено време и тоа е според законот. Сакам да ја информирам јавноста дека во огласот не се бараат советници, туку само еден советник - рече денеска Танасоски на прес-конференција.

Премиерот Зоран Заев ги објасни вработувањата со новиот царински процес - едношалтерски систем.

- Овие работници ќе бидат потребни за новите технички аспекти на работата на Царината. Станува збор за неопходни вработувања во администрацијата - рече Заев.

Премиерот додаде дека реформскиот процес во јавната администрација и прераспределувањето на вишокот вработени ќе продолжи без никој да изгуби од истиот.

- Никој нема да го изгуби лебот, туку ќе ја стегнеме администрацијата да биде ефикасна и ефективна онака како што се очекува од истата - дополни тој.

Можеби ќе ве интересира

Во Македонија дете од 15 години е најмладиот милионер

Во Македонија дете од 15 години е најмладиот милионер

УТРИНСКИ ФОКУС: Како добивката на „Европа“ порасна за 111,5%, Заев и Мицкоски ќе ги кршат копјата вечерва

УТРИНСКИ ФОКУС: Како добивката на „Европа“ порасна за 111,5%, Заев и Мицкоски ќе ги кршат копјата вечерва

Регулаторна комисија за енергетика го укинува паушалот за парно-греење

Регулаторна комисија за енергетика го укинува паушалот за парно-греење

Македонски производител на чоколади и бонбони ја зголеми двојно добивката

Македонски производител на чоколади и бонбони ја зголеми двојно добивката

Акционери од Топлификација преку писмо побараа помош од Заев

Акционери од Топлификација преку писмо побараа помош од Заев

Расте цената во Скопје, но и во другите градови: Познато колку бил просекот за метар квадратен лани

Расте цената во Скопје, но и во другите градови: Познато колку бил просекот за метар квадратен лани

Има ли спас за капиталните инвестиции, катастрофа и во вториот месец

Има ли спас за капиталните инвестиции, катастрофа и во вториот месец

Кој човек во земјава има најголеми приходи во една година?

Кој човек во земјава има најголеми приходи во една година?

Немаат работници, па вработуваат пензионери

Немаат работници, па вработуваат пензионери