24 Април, 2019
0.0217

Заменик претседателот на ЕБОР ветува повеќе пари за Македонија и Грција по успех на договорот

Објавено во: Финансии 11 Септември, 2018

Заменик-претседателот на Европската банка за обнова и развој за Ројтерс изјави дека ќе следуваат многу повеќе пари за проекти на Македонија и Грција веднаш што овие две земји ја имплементираат Спогодбата од Преспа.

Пјер Хеилброн на бизнис форумот во словенечки Блед истакнал дека договорот помеѓу Скопје и Атина ќе ги отклучи вратите на многу проекти, а двете страни политичкиот успех ќе сакаат да го преточат и во економско-финансиски резултат. ЕБOР има особено голем интерес да инвестира во меѓугранични македонско-грчки проекти во областа на енергетиката и транспортот.

Според него, и други инвеститори ќе се вклучат со финансиска помош штом се ратификува договорот во двете земји. 

ЕБOР во Грција во 2017 инвестираше 650, а во Македонија вкупно 50 милиони евра.

Можеби ќе ве интересира

Колкав бизнис има во управување со парите на идните пензионери?

Колкав бизнис има во управување со парите на идните пензионери?

Најголемата банка со активи во светот има нов шеф

Најголемата банка со активи во светот има нов шеф

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата