21 Октомври, 2021
0.0556

Започнува соработката со германскиот консултант ДЕКОН за подобрување на оперативните и финансиските перформанси на ЈП Водовод и канализација - Скопје

Објавено во: Мои пари 24 Септември, 2021

Врз основа на Планот за реализација на проектот за изградба на Пречистителната станица за отпадни води – Скопје и спроведениот избор за компанија која ќе работи во насока на подобрување на оперативните и финансиските перформанси за спроведување на големи инвестиции, ЈП Водовод и канализација - Скопје ја започна соработката со германската компанија ДЕКОН, која е фокусирана на конслутантски услуги за инфраструктурни проекти во полето на енергетиката, ОИЕ, енергетска ефикасност, вода, отпадна вода и паметни градови.

„За прв пат во нашата држава се ангажира реномиран консултант за подобрување на оперативните и финансиските перформанси со цел претпријатието да ги доизгради потребните институционални и технички капацитети за спроведување на големи инвестиции и успешно имплементирање на својата активност во секторот за третман на отпадни води. Средствата се обезбедени преку грант од ЕБОР, како дел од Проектот за изградба на пречистителната станица во Скопје“ – изјави Душко Весковски, генерален директор на ЈП Водовод и канализација - Скопје.

За постигнување на целите на задачата, се предвидува консултантот ДЕКОНда и помогне на компанијата во идентификувањето и имплементацијата на потребните корпоративни, финансиски и оперативни стандарди:

Предлагање мерки и активности за подобрување на корпоративното управување со Друштвото и помагање на Компанијата да подготви долгорочна (5-годишна) програма за корпоративен развој, вклучувајќи го и капиталниот буџет;

Подготвување договор за јавна услуга помеѓу Град Скопје и Друштвото;

Предлагање на мерки и акции за подобрување на оперативната ефикасност, како што се мерки и акции за намалување на трошоците за работа;

Предлагање мерки и активности за зајакнување на финансиските перформанси

* Помагање на Компанијата во спроведувањето на мерките за подобрување на управувањето на Компанијата со животната средина, здравјето и безбедноста и работните/социјалните прашања;

* Идентификување мерки за подобрување на капацитетот на персоналот на Компанијата;

* Вградување на сеопфатен план за управување со оперативни средства;

Развивање соодветни алатки за балансирање на управувањето со ризикот на средства и подобрување на оперативната ефикасност, како и информирање за идните активности за планирање на капиталот.


ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Контрола на мастите во организмот со природни препарати

Контрола на мастите во организмот со природни препарати

Улица „Македонија“ е поблиску да го заслужи епитетот „Петта авенија“: „Божиновски часовници и накит“ со нов бутик салон кој доликува на светските метрополи

Улица „Македонија“ е поблиску да го заслужи епитетот „Петта авенија“: „Божиновски часовници и накит“ со нов бутик салон кој доликува на светските метрополи

Летонија ја лансираше првата 5G прекугранична тест локација во Европа

Летонија ја лансираше првата 5G прекугранична тест локација во Европа

Дали вашите податоци се безбедни на вашиот паметен уред?

Дали вашите податоци се безбедни на вашиот паметен уред?

Издадена 30.000-тата IuteCredit Mastercard картичка

Издадена 30.000-тата IuteCredit Mastercard картичка

Започна наградната игра на ЛУКОИЛ Македонија во која главната награда е атрактивно АТВ-возило

Започна наградната игра на ЛУКОИЛ Македонија во која главната награда е атрактивно АТВ-возило

Дарко од Охрид, од верен играч на 2win.Mk , до сопственик на нов скутер

Дарко од Охрид, од верен играч на 2win.Mk , до сопственик на нов скутер

Плаќање на сметки за режиски трошоци во Пошта по најконкурентни цени

Плаќање на сметки за режиски трошоци во Пошта по најконкурентни цени

VISA Business од Силк Роуд Банка: Eдинствена бизнис картичка со поврат на средства во државата

VISA Business од Силк Роуд Банка: Eдинствена бизнис картичка со поврат на средства во државата