16 Октомври, 2021
0.0272

ЗАПОЧНУВА ТРЕТИОТ СЕМИНАР „МАТЕМАТИКА И ПРИМЕНИ“!

Објавено во: Мои пари 14 Декември, 2018

Денеска и утре се одржува Третиот семинар „Математика и примени“, во организација на Институтот за математика при Природно-математичкиот факултет во Скопје каде што генерален поддржувач е издавачката куќа Просветно дело.

На овој семинар му претходат семинарите во 2016 и 2017 година, а првиот семинар во 2016 година се одржа во чест на 70-годишнината од постоењето на Природно-математичкиот факултет и Институтот за математика.

Популаризацијата на математиката отсекогаш била дел од активностите на математичарите во Македонија. Тука се вбројуваат натпреварите по математика, математичките школи, издавањето на популарни математички списанија за ученици во основно и средно училиште, но и математичките семинари со предавања од одредени математички области за поширока публика.


Од Институтот за математика при Природно-математичкиот факултет изјавија:

„Сознанијата за позитивното влијание на тие семинари на работата на универзитетскиот и училишниот наставен кадар беше поттик да се обидеме да ги обновиме математичките семинари на Институтот за математика. Семинарот ʼМатематика и примени‘ се одржува еднаш годишно, во декември, па покрај за наставниот кадар од универзитетите и училиштата, тој е отворен и за студенти, средношколци, припадници на индустрискиот и општествениот сектор и пошироката јавност. Од работата на семинарите ʼМатематика и примениʼ во претходните две години произлегоа четири книги со научно-популарни трудови и трудови за наставата по математика, во рамки на научно-популарната едиција ʼМатематички омнибус‘ во издание на Институтот за математика (електронско и печатено издание). Електронските верзии на овие книги се со слободен пристап на интернет страницата на Институтот за математика.“


Целта на овогодишниот семинар „Математика и примени“ е преку збир од научно-популарни предавања и предавања за наставата по математика да придонесе за популаризација на математиката меѓу младите и пошироката јавност, за ширење и размена на добрите наставни практики, но и да предложи нови идеи за нивно подобрување. 


Оваа година, Семинарот е од полуотворен карактер, што подразбира дека студентите и средношколците имаат слободен влез по претходно извршена навремена регистрација. Голем е интересот за семинарот, има 30 предавања, присутни се околу 200 наставници и 100 студенти и средношколци, а има и интерес за трудовите произлезени од работата на семинарите. Сево ова се прави со стремеж за обновување и проширување на традицијата на Институтот за математика за одржување математички семинари за популаризација на математиката.


Издавачката куќа Просветно дело издаде и едиција збирки по математика за основно образование од прво до деветто одделение во насока на развој и поддршка на наставниот процес во образовниот систем, а тука се јавува и како генерален поддржувач со свој продажен штанд на математичка литература.


Можеби ќе ве интересира

Жито пром - Гевгелија ги претстави новите колачи 4U на Саемот „Ануга“ во Келн

Жито пром - Гевгелија ги претстави новите колачи 4U на Саемот „Ануга“ во Келн

Huawei претстави седум иновации во дигиталната инфраструктура, создавајќи поголема вредност за клиентите и партнерите

Huawei претстави седум иновации во дигиталната инфраструктура, создавајќи поголема вредност за клиентите и партнерите

БАТ се обврзува на нето нула емисија на штетни гасови до 2050

БАТ се обврзува на нето нула емисија на штетни гасови до 2050

OKTA со поддршка на лицата со оштетен вид за нивно полесно учество во сообраќајот

OKTA со поддршка на лицата со оштетен вид за нивно полесно учество во сообраќајот

МИЛИОНЕР ЏЕК ПОТ вреден 1.311.293 денари освои Киро од Делчево

МИЛИОНЕР ЏЕК ПОТ вреден 1.311.293 денари освои Киро од Делчево

„Аџибадем Систина“ продолжува со Академска пракса за студентите, од оваа година овозможува и практични вежби

„Аџибадем Систина“ продолжува со Академска пракса за студентите, од оваа година овозможува и практични вежби

Со квалитетно образование до подобра иднина

Со квалитетно образование до подобра иднина

Нутриционист Тања Турунџиева за она што не го знаеме за холестеролот и триглицеридите

Нутриционист Тања Турунџиева за она што не го знаеме за холестеролот и триглицеридите

Македонија чекор пред сите во светот: Пуштена во употреба најголемата автоматска линија за резервоари за гас и водород

Македонија чекор пред сите во светот: Пуштена во употреба најголемата автоматска линија за резервоари за гас и водород