09 Декември, 2022
0.0329

ЗАШТИТАТА НА ПРАВАТА НА ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА СОПСТВЕНОСТ ВО ФОКУСОТ НА КИНА: 20 Градови до 2025 ќе прераснат во високи зони за заштита на IPR

Објавено во: Економија 01 Октомври, 2022

Добивај вести на Viber

Кина денес не само што во речиси сите општествени сектори е светски лидер, земјата во последните години го презема приматот на иноватор и целосно има сосптвени капацитети да произведува решенија што другите сега само би можеле да ги копираат. Во оваа насока, заштитатана на правата на интелектуалната сопственост стана многу важна тема, а Кина веќе говори за завидливи резултати и на ова поле.

Кина ги удвојува своите напори во областа на заштитата на правата на интелектуална сопственост (IPR), како главен двигател за поттикнување на иновациите и поттикнување на развојот, истакнаа високи претставници на Форумот во Боао за Азија ( BFA) на годишната годишна конференција.

-Во услови на невидена трансформација во еден век и растечките несигурности, иновациите и заштитата на правата на интелектуална сопственост станаа примарна движечка сила за научниот и технолошкиот напредок, индустриската надградба и одржливиот економски раст, изјави  генералниот секретар на BFA, Ли Баодонг.

Кина обрнува големо внимание на важноста на заштитата на правата на интелектуална сопственост, додаде Ли, наведувајќи ги резултатите на земјата во формулирањето на политиките релевантни за правата на интелектуална сопственост, подобрувањето на инвестициите и зајакнувањето на спроведувањето на законот во секторот.

Џанг Џианчун, заменик-шеф на Одделот за јавност на Централниот комитет на Комунистичката партија на Кина, го истакна напредокот на Кина во промовирањето на заштитата на авторските права.

-Вкупно 6,26 милиони авторски права беа одобрени во 2021 година, што претставува зголемување од 24,3 отсто во однос на една година претходно, нагласи Џанг.

Гледајќи кон иднината, Џанг повика на напори за целосно искористување на улогата на авторските права во создавањето стимулации за иновации и водење на висококвалитетен развој и зајакната соработка со другите земји.

Лиу Хуа, директор на Канцеларијата на Светската организација за интелектуална сопственост во Кина, зборуваше со дигнитет за работата на Кина за заштита на правата на интелектуална сопственост, верувајќи во потенцијалот на Кина во глобалниот иновативен сектор и перспективите на заштитата на правата на интелектуална сопственост во земјата.

„Ние сме подготвени да работиме со други за да ја зајакнеме соработката на полето на вештачката интелигенција, големите податоци и блокчејн технологиите, за заеднички да ја изградиме Азија во нова висока област за заштита на правата на интелектуална сопственост“, рече Лиу.

Пред околу три месеци, Националната администрација за интелектуална сопственост соопшти дека Кина ќе воспостави серија демонстрациски зони за заштита на правата на интелектуална сопственост (IPR) до 2025 година.

Како што информираат оттаму, Кина ќе избере околу 20 градови и региони низ целата земја за да ги изгради во високи зони за заштита на правата на интелектуална сопственост до 2025 година.

-Изградбата на демонстративните зони ќе се фокусира на цели, вклучително и зајакнување на севкупната примена на заштитата на правата на интелектуална сопственост, подобрување на законодавството околу заштитата на правата на интелектуална сопственост и зајакнување на целиот синџир на заштита на IPR. Тоа, исто така, ќе ја продлабочи реформата на системот и механизмот за заштита на правата на интелектуална сопственост, ќе ја промовира меѓународната соработка и размената на правата на интелектуална сопственост во регионот и ќе ја заштити националната безбедност во однос на правата на интелектуална сопственост, се вели во известувањето.

Истовремено е потенцирано дека изградбата на демонстративните зони има за цел да го подобри законското ниво на заштита на правата на интелектуална сопственост и да ја подобри ефикасноста на јавните услуги и социјалното задоволство од заштитата на правата на интелектуална сопственост. Тоа ќе ја зајакне меѓународната соработка и конкуренција во областа на правата на интелектуална сопственост и ќе го промовира системот за IRP во насока на тоа да има поголема улога во промовирањето на научни и технолошки иновации, индустриска надградба и висококвалитетен развој.


Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2022 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

Зошто доларот паѓа во однос на еврото?

Зошто доларот паѓа во однос на еврото?

Куртхан Апајдин, главен извршен директор на „Лимак Скопје“: „Diamond of Skopje“ дава нова димензија на урбаното живеење

Куртхан Апајдин, главен извршен директор на „Лимак Скопје“: „Diamond of Skopje“ дава нова димензија на урбаното живеење

ЕСМ купил струја од 16,3 милиони евра за декември

ЕСМ купил струја од 16,3 милиони евра за декември

ОДВ Електрик од Струга вработи 90 работници од Украина

ОДВ Електрик од Струга вработи 90 работници од Украина

Истражување: Македонецот би бил задоволен со плата од 770 евра

Истражување: Македонецот би бил задоволен со плата од 770 евра

Бочварски: Ова е време кога треба сите да размислуваме за поевтина енерегија

Бочварски: Ова е време кога треба сите да размислуваме за поевтина енерегија

И ПОКРАЈ КРИЗАТА НЕВРАБОТЕНОСТА ПАЃА, ДЗС со нови податоци за вработеноста на граѓаните

И ПОКРАЈ КРИЗАТА НЕВРАБОТЕНОСТА ПАЃА, ДЗС со нови податоци за вработеноста на граѓаните

Од утре драстично намалување на цените на бензините и дизелот

Од утре драстично намалување на цените на бензините и дизелот

ПОЛОВНИТЕ АВТОМОБИЛИ НИКОГАШ НЕ БИЛЕ ПОСКАПИ - еве што во Фолксваген очекуваат за наредниот период

ПОЛОВНИТЕ АВТОМОБИЛИ НИКОГАШ НЕ БИЛЕ ПОСКАПИ - еве што во Фолксваген очекуваат за наредниот период