30 Мај, 2020
0.0350

ЖЕЛЕЗНИЦАТА СО ГОДИНИ БЕЗ ИНВЕСТИЦИИ: Еве кои линии се најфреквентни

Објавено во: Економија 20 Септември, 2019

Најмногу патници со воз патуваат на релација Скопје – Велес и Скопје – Битола, потврдуваат од Железници на Република Северна Македонија транспорт.

Со години овие две релации имаат најмногу патници, а луѓето од Велес и Битола имаат навика да патуваат со воз до главниот град, затоа што е поевтино, но и попрактично. Велешани на работа во Скопје со години одат со воз и патуваат 50-тина минути.

„Петнаесет години овие две релации се најфреквентни, со тоа што за Битола имаме четири пара возови дневно, да одат и да се вратат, но сега поради технички причини сообраќаат само три пара. Додека за Велес има повеќе линии, затоа што и оние возови кои патуваат кон Битола поминуваат низ Велес, оние кои одат до Гевгелија и Кочани, така што велешани дневно имаат десетина возни линии“, вели Саше Јовановски, директор за патнички сообраќај во Железници на Република Северна Македонија транспорт.

Но, не само работници, и студенти патуваат со воз.

Во студентските денови патував со воз, а сега скоро и да не патувам со овој вид на превоз, но знам многу луѓе кои патуваат, и ја бираат таа опција затоа што е евтино“, вели Дејан  Ангелов, граѓанин на Велес.

Но, од друга страна најмалку патници има во возовите кои сообраќаат до Кичево и Кочани.

Статистиката покажува дека македонските граѓани почнуваат почесто да се возат со воз.

Според податоците на Државниот завод за статистика, во второто тримесечје од 2019 година, во однос на првото тримесечје од 2019 година, бројот на превезените патници во патниот патнички превоз е зголемен за 11.7 %, во градско-приградскиот превоз за 1.3 %, во железничкиот превоз за 13.1 %, додека во воздухопловниот превоз е зголемен за 41.5 %.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Се подготвуваат картичките „Купувам домашно“, еве ги деталите

Се подготвуваат картичките „Купувам домашно“, еве ги деталите

За три дена позајмивме 860 милиони евра - новите 160 милиони се од ЕУ

За три дена позајмивме 860 милиони евра - новите 160 милиони се од ЕУ

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

Добивките на странските компании ги „набилдаа“ инвестициите во земјава

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

РОКОТ ИСТЕКУВА УТРЕ: Проверете ги вашите даночни пријави

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

ЌЕ ТРПАТ ЗАГУБИ: Koронавирусот ќе „удри“ по производителите на овошје и зеленчук

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

УСВОЕН ДЕКРЕТ: Најсиромашните Шпанци ќе добиваат по 462 евра месечно

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Светска банка пресмета колку Македонци ќе осиромашат поради пандемијата

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

Каков платен биланс имаше во првиот квартал од 2020 година?

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто

МОЖЕ ДА СЕ ЈАВИ СОЦИЈАЛНО НЕЗАДОВОЛСТВО: БДП во Италија ќе падне за 13 отсто