23 Март, 2018
0.0700

Жените повеќе погодени од климатските промени одошто мажите

Објавено во: Стил 11 Март, 2018

Жените повеќе погодени од климатските промени одшто мажите, покажува една студија на Обединетите нации. Податоците на ОН покажуваат дека 80 отсто од луѓето кои се иселуваат поради климатските промени се жени.

Имајќи предвид дека тие се оние кои примарно се грижат за храна и топлина, тоа ги прави ранливи во ситуации кога доаѓаат периоди на поплави и суши.

Во Парискиот договор од 2015 година, наведено е дека жените се несразмерно погодени во однос на мажите.

Во централна Африка каде што 90 проценти од езерото Чад исчезнало, групата на номади е посебно ризична група, па жените мора многу повеќе да одат во потрага по вода.

„Во периодот на суша мажите одат во градовите, оставајќи ги жените да внимаваат на семејството“, изјави за Би-Би-Си, медиумскиот коoрдинатор(AFPAT) на Асоцијацијата на домородните жени Фулби на Чад, Хиндоу Омароу Ибрахим

Како што сушната сезона трае сѐ подолго, жените сѐ потешко успеваат да ги нахранат и да обезбедат поддршка за семејството и така стануваат сѐ поранливи, истакна Ибрахим.Можеби ќе ве интересира

(ВИДЕО) ОВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Разбуди ме кога ќе биде лето

(ВИДЕО) ОВА ЌЕ ВЕ НАСМЕЕ: Разбуди ме кога ќе биде лето

(ФОТО+ВИДЕО) ОВА ГИ МАМИ ТУРИСТИТЕ: Пролетта во оваа земја донесе „мoре од цвеќиња“

(ФОТО+ВИДЕО) ОВА ГИ МАМИ ТУРИСТИТЕ: Пролетта во оваа земја донесе „мoре од цвеќиња“

Хероина во борба со пламените јазици - Билјана Денчовска, единствена жена пожарникар

Хероина во борба со пламените јазици - Билјана Денчовска, единствена жена пожарникар

ХИТОВИ ШТО ДОАЃААТ: Кои македонски албуми ги очекуваме годинава?

ХИТОВИ ШТО ДОАЃААТ: Кои македонски албуми ги очекуваме годинава?

НИКОЛА ПЕРЕВСКИ-ПЕРЕ: Ацо Конга и понатаму живее преку „Нокаут“

НИКОЛА ПЕРЕВСКИ-ПЕРЕ: Ацо Конга и понатаму живее преку „Нокаут“

Сузана Стојановска: Родителите на децата со Даунов синдром се снаоѓаат кој како знае

Сузана Стојановска: Родителите на децата со Даунов синдром се снаоѓаат кој како знае

Љубовната приказна на Светлана и Мики Црнокрак и познати македонски двојки

Љубовната приказна на Светлана и Мики Црнокрак и познати македонски двојки

ИНТЕРВЈУ- РИСИМА РИСИМКИН: Судбината на танцовите уметници е да се борат за опстанок

ИНТЕРВЈУ- РИСИМА РИСИМКИН: Судбината на танцовите уметници е да се борат за опстанок

Љубовницата на Путин и можеби првата дама на Русија го одвлече вниманието на руските избори

Љубовницата на Путин и можеби првата дама на Русија го одвлече вниманието на руските избори