20 Август, 2019
0.0180

Жител на Тузла раскажува каде се заработуваат 60.000 евра годишно

Објавено во: Финансии, Балкан 26 Февруари, 2019

Жителите на Босна и Херцеговина во потрага по подобра работа и живот, заминуваат и многу подалеку од дома, кон Исток.

Се смета дека во Авганистан и Ирак, во американските воени бази, ангажирани се околу 7.000 работници од БиХ, претежно од градовите Тузла и Лукавац.

„Работев за Американците, а после тоа заминав за Германија. Условите не можат да се споредат. Во американските претприемништва годишно се заработува околу 60.000 долари, а во Германија околу 18.000 евра. Но, немојте да заборавите дека во Германија 700-800 евра трошите на стан, додека во американските бази нема скоро никакви трошоци“, вели човек од Тузла, кој повторно планира да бара работа на Истокот.

Луѓето од БиХ во американските бази се распоредени на различни работни места. Некои од нив градат инфраструктура во камповите, некои се во трговија, комунални улуги, но и во кулинарството.

Можеби ќе ве интересира

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Најевтините хотели со 5 ѕвезди низ целиот свет

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Колку изнесува просечната плата во Хрватска?

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

Германија бара работници: Се вработува квалификувана работна сила

На што да внимавате кога барате работа во странство?

На што да внимавате кога барате работа во странство?

Каква „магија“ направи Андреја?

Каква „магија“ направи Андреја?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

НЕ СЕ САМО МАКЕДОНЦИТЕ: Кои други народи немаат пари за летување?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Кој е градот со најголемата економска нееднаквост?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Колку заработува најбогатото семејство во светот секоја минута?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?

Како нашиот државен долг надмина 100 милијарди денари?