26 Февруари, 2020
0.0236

ЖИВОТ НА ОПРЕДЕЛЕНО: 13 години се обидува да најде постојана работа

Објавено во: Финансии 24 Мај, 2019

Променил повеќе работни места, а во последните девет години собрал стаж од пет - шест години, раскажува  човек од Хрватска. 

Тој живее на Истра и веќе 13 години се обидува да најде стабилна работа. Бил бравар, инструктор за возење, телеоператер.Претходно бил во Италија, но во 2006 година одлучил да се врати во својата татковина и да бара работа на Истра. 

Во земјата 19% од вработените немаат постојана работа, туку работат на определено време. 

Хрватска преднични по бројот на работни места кои носат несигурност, работа на „црно“, мали или никакви права на работникот. 

Можеби ќе ве интересира

КОЈ ЗДРАВСТВЕН РАБОТНИК ЛАПНА МЕСЕЧНА БРУТО ПЛАТА ОД 250 ИЛЈАДИ ЕВРА - УЈП пак не откри имиња

КОЈ ЗДРАВСТВЕН РАБОТНИК ЛАПНА МЕСЕЧНА БРУТО ПЛАТА ОД 250 ИЛЈАДИ ЕВРА - УЈП пак не откри имиња

Ја фаќа ли корона вирус и Македонската берза?

Ја фаќа ли корона вирус и Македонската берза?

(ВИДЕО) ПРОФИТАБИЛЕН БИЗНИС: Две земји во борба за „зеленото злато“

(ВИДЕО) ПРОФИТАБИЛЕН БИЗНИС: Две земји во борба за „зеленото злато“

КОРОНА УДРИ ПО АВИОБИЗНИСОТ - компаниите ќе изгубат 28 милијарди евра

КОРОНА УДРИ ПО АВИОБИЗНИСОТ - компаниите ќе изгубат 28 милијарди евра

На Заев му недостигаат уште 50 евра од ветената просечна плата, но имаше и пократок мандат

На Заев му недостигаат уште 50 евра од ветената просечна плата, но имаше и пократок мандат

Нашиот Фонд за иновации ќе се преслика во регионот

Нашиот Фонд за иновации ќе се преслика во регионот

ГЕРМАНЦИТЕ ВРАБОТУВААТ: Бараат машиновозачи, диспечери, инженери

ГЕРМАНЦИТЕ ВРАБОТУВААТ: Бараат машиновозачи, диспечери, инженери

КОНКУРС ВО РЕГИОНОТ: Нудат куќи за помалку од евро

КОНКУРС ВО РЕГИОНОТ: Нудат куќи за помалку од евро

СДСМ: Инвестирањето во човечкиот капитал придонесе просечната плата да се искачи над 26.000 денари

СДСМ: Инвестирањето во човечкиот капитал придонесе просечната плата да се искачи над 26.000 денари