14 Јуни, 2021
0.0215

ЗЛАТО, СРЕБРО, КОБАЛТ...ШТО СÉ ОТКРИЈА ГРАДЕЖНИТЕ АКТИВНОСТИ НА КОРИДОРИТЕ 10 И 11: Голем дел од автопатот во Србија буквално лежи врз богатство

Објавено во: Балкан 09 Мај, 2021

Директорот на Геолошкиот институт на Србија, професор Драгоман Рабреновиќ, вели дека Правилникот за геолошки истражувања е важен документ што ги отвора вратите за нови инвестиции во оваа област.

Дека Србија е богата со рудни богатства и дека некои од нив биле неоткриени до неодамна, потврдува и фактот дека за време на подготовката на градежните работи на некои инфраструктурни објекти, како што се Коридорите 10 и 11, значителни наоѓалишта на благородни метали и други минерали биле откриени за експлоатација.

Доколку се покаже дека се работи за богати и профитабилни наоѓалишта, тие ќе бидат внесени во геолошките мапи на Србија.

Според досегашните сознанија, скоро е сигурно дека локациите во областа на тунелите Муњино брдо и Лаз ќе се најдат на таа мапа, што се особено потенцирани во Правилникот за геолошки истражувања за оваа година.

- Во текот на 2018 година, истражувањето во областа каде се изведува изградбата на Коридорот 11, а особено на изградбата на тунелот Муњино брдо и Лаз, покажаа значителни наслаги на злато и зголемена содржина на сребро кај нив локации. На локалитетот „Муњино брдо“ се добиени златни содржини од 5,74 ppm и сребро од 0,7 ppm од јадрото на бунарот. Покрај овие метали, зголемена содржина на хром и сребро е регистрирана и на влезот во тунелот „Муњино брдо“. Зголемена содржина на хром, манган, сребро и кобалт е регистрирана и на излезот од тунелот - се наведува во Правилникот.

Она што не е наведено е дека ознаката ppm (делови на милион) се однесува на милионитиот дел од целото, но исто така и дека експлоатацијата на златна руда е профитабилна со веќе 0,5 ppm. Со други зборови, ако ова првично истражување е точно, тоа е исклучително богато наоѓалиште.

Ова се ветувачки терени кои имаат висока содржина на злато. Затоа ќе продолжат истражувањата на овие планини во 2021 година, кои ќе бидат проширени на територијата помеѓу Златар и Прибој.

Сите овие истражувања треба да бидат завршени до крајот на 2024 година, кога ќе се покаже кои од нив се профитабилни за експлоатација.

Директорот на Геолошкиот институт за Србија, професор Драгоман Рабреновиќ, вели дека Правилникот за геолошки истражувања е важен документ што ги отвора вратите за нови инвестиции во оваа област.

- Програмата планира да продолжи со теренски, лабораториски и кабинетски истражувања за започнати и нови проекти за изработка на Геолошката карта на Србија, вршење хидрогеолошки и инженерски геолошки истражувања, како и геолошки истражувања на метални, неметални и енергетски минерални суровини. Работата на овие проекти, дури и по нивното завршување, ќе создаде услови за применети геолошки истражувања, што ќе им ги отвори вратите и на домашните и на странските инвеститори - рече Рабреновиќ.

ФОТО: Profimedia

Можеби ќе ве интересира

СИНОТ НА ЕКС КОМАНДАНТОТ НАЈАВИ: Ќе бараме Ратко Младиќ да оди на лекување

СИНОТ НА ЕКС КОМАНДАНТОТ НАЈАВИ: Ќе бараме Ратко Младиќ да оди на лекување

Бојко Борисов: Со Заев се обидуваме работите да одат од дното нагоре

Бојко Борисов: Со Заев се обидуваме работите да одат од дното нагоре

КАТАКЛИЗМИЧНИ ПОПЛАВИ ВО ГРЦИЈА: Загина човек во Солун, силниот порој го однел неговиот автомобил

КАТАКЛИЗМИЧНИ ПОПЛАВИ ВО ГРЦИЈА: Загина човек во Солун, силниот порој го однел неговиот автомобил

МАКЕДОНЕЦ НА ЧЕЛО НА АЕРОДРОМОТ ВО ЦРНА ГОРА: Горан Јандреоски е избран за нов извршен директор

МАКЕДОНЕЦ НА ЧЕЛО НА АЕРОДРОМОТ ВО ЦРНА ГОРА: Горан Јандреоски е избран за нов извршен директор

КУЌИ НА ПРОДАЖБА ЗА ЕДНА КУНА: Хит понуда во Хрватска, еве ги условите за купување

КУЌИ НА ПРОДАЖБА ЗА ЕДНА КУНА: Хит понуда во Хрватска, еве ги условите за купување

СЛОВЕНИЈА ВО ПОРТОКАЛОВАТА ЗОНА: Премиерот Јанша најави набрзо крај на епидемијата на Ковид

СЛОВЕНИЈА ВО ПОРТОКАЛОВАТА ЗОНА: Премиерот Јанша најави набрзо крај на епидемијата на Ковид

ПОЗНАТА ЛОКАЦИЈАТА ВО СРБИЈА КАДЕ ЌЕ СЕ ПРОИЗВЕДУВА СИНОФАРМ: Месечно производство од два милиони вакцини

ПОЗНАТА ЛОКАЦИЈАТА ВО СРБИЈА КАДЕ ЌЕ СЕ ПРОИЗВЕДУВА СИНОФАРМ: Месечно производство од два милиони вакцини

ОПАСНОСТ ОД АЈКУЛИ НА ЈАДРАН ВО ХРВАТСКА? Забележани во плитките води на Корчула

ОПАСНОСТ ОД АЈКУЛИ НА ЈАДРАН ВО ХРВАТСКА? Забележани во плитките води на Корчула

ДЕЦАТА ВО СРБИЈА ЌЕ МОЖЕ ДА ПРИМААТ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИД: Србија ја одобри Фајзер за младите од 12 до 15 години

ДЕЦАТА ВО СРБИЈА ЌЕ МОЖЕ ДА ПРИМААТ ВАКЦИНА ПРОТИВ КОВИД: Србија ја одобри Фајзер за младите од 12 до 15 години