20 Септември, 2021
0.0242

Атлантик Групa со значителен раст на приходите и профитабилност во првата половина на 2021

Објавено во: Мои пари 29 Јули, 2021

Атлантик Групa во првата половина на 2021 година забележа приход од продажба во износ од 359,7 милиони евра, што во однос на истиот период минатата година претставува раст од 9,7 проценти. Добивката пред камати, даноци и амортизација (EBITDA) изнесува51,6 милиони евра, што без еднократните ставки е 6,7 проценти повеќе отколку во првото полугодие минатата година. Компанијата оствари нето добивка од 29милиони евра, што претставува раст од 18 проценти кога ќе се исклучат еднократните ставки.

„Атлантик Групa во првата половина на 2021 година забележа раст во сите деловни и дистрибуциски области, што во однос на истиот период минатата година е последица и на подобрата епидемиолошка ситуација на сите пазари и попуштање на мерките за сузбивање на пандемијата. Посебно се гордееме поради фактот дека и покрај сите предизвици, остваривме органски раст од продажба од речиси 9 проценти во однос на првата половина на 2019 – година во која имавме историски највисоки приходи. Исто така, забележавме нова највисока цена на акциите и исплативме историски највисока дивиденда. Свесни сме дека наредниот период ќе биде епидемиолошки предизвикувачки, при што нашите приоритети остануваат исти: здравјето и безбедноста на нашите вработени, обезбедување на непречено продолжување на производството и континуирано снабдување на нашите клиенти и потрошувачи и општествена одговорност во најширока смисла“, изјави претседателот на управниот одбор Емил Тедески.

Пијалоци, Donat и кафе предводнициво раст на продажбата

Најдобри резултати меѓу бизнис областите постигнаа стратешките бизнис области Пијалоци, чиј водечки бренд е Cedevita, со раст од 16,1 процент, Donat со раст од 15,8 проценти и Кафе, поединечно најголема категорија со учество од 20,5 проценти во вкупниот приход заедно со носечките брендови Barcaffeи Grandkafa, која порасна за 10,3 проценти. Меѓу дистрибутивните области, Хрватска води со раст од 10,6 проценти и Србија со раст од 9,7 проценти. Исто така, треба да се напомене дека двата нови бренда - чоколадото Jimmy Fantastic и палетата производи базирани на овесBoom Box, беа успешно лансирани во март и април на пазарите во Хрватска и Словенија, со одлични почетни продажни резултати и со голема перспектива на пазарот.

Нова фабрика и нова соработка

Атлантик Група, со оглед на одличниот развој на работење и плановите за раст во категоријата деликатесни намази, во март започна да инвестира во изградба на фабрика за нови производи под брендот Argetaи тоа во општина Кнегинец во околината на Вараждин. Инвестицијата со вкупна вредност од повеќе од 50 милиони евра, ќе се одвива во неколку фази, а новиот производствен погон е предвидено да биде пуштен во употреба во рок од 15 месеци по добивањето на одобрението за градба. Со реализација на сите фази на проектот, се планира да се отворат до 150 нови работни места. Во јули, Атлантик Групa и Barry Callebaut, водечки светски производител на високо квалитетни производи од чоколадо и какао, потпишаа договор за соработка што ќе го подобри производството на етаблираното портфолио на Атлантик во асортиманот чоколади. Atlantic Štark е првиот регионален стратешки партнер на компанијата Barry Callebautи нејзината фабрика во Нови Сад, и ова партнерство го потврдува фокусот на Атлантик кон понатамошен развој на главните брендови во клучните категории

ПР објава

Можеби ќе ве интересира

Се одржа второто поетско читање по повод 100 години од раѓањето на великанот Блаже Конески, а во рамки на прославата „30 години Независност“

Се одржа второто поетско читање по повод 100 години од раѓањето на великанот Блаже Конески, а во рамки на прославата „30 години Независност“

Стартува ReLOaD2 – проект за транспарентна соработката меѓу општините и граѓанските организации

Стартува ReLOaD2 – проект за транспарентна соработката меѓу општините и граѓанските организации

Патување? Реновирање? Нов велосипед? – Оствари го посакуваното со потрошувачкиот кредит на Халкбанк

Патување? Реновирање? Нов велосипед? – Оствари го посакуваното со потрошувачкиот кредит на Халкбанк

Продолжен е рокот за аплицирање за најдобар медиумски извештај за процесот на интеграција во ЕУ

Продолжен е рокот за аплицирање за најдобар медиумски извештај за процесот на интеграција во ЕУ

Ресторан Венето повеќе од 7 години нуди романтична атмосфера и вкусна храна

Ресторан Венето повеќе од 7 години нуди романтична атмосфера и вкусна храна

Македонците триумфираа со “еден - два” победа на интернационалната FIA CEZ трка на Twingo CUP во Гробник

Македонците триумфираа со “еден - два” победа на интернационалната FIA CEZ трка на Twingo CUP во Гробник

Веро организира „Денови на грчките вкусови“: Традиционални производи по промотивни цени

Веро организира „Денови на грчките вкусови“: Традиционални производи по промотивни цени

70 награди во првото коло од наградната игра Играј без нервози и мерцедес вози

70 награди во првото коло од наградната игра Играј без нервози и мерцедес вози

FinTech ReImagined Forum: Онлајн настан кој ќе ни ја открие иднината на FinTech

FinTech ReImagined Forum: Онлајн настан кој ќе ни ја открие иднината на FinTech