22 Октомври, 2019
0.0277

Зошто Исланд е најскапа земја во Европа?

Објавено во: Финансии 31 Јули, 2019

Цените во Исланд се за 56% повисоки од оние во другите земји во Европа, и затоа Исланд е најскапа земја. 

Во Исланд живеат 355.000 жители, а како причина зошто е толку скапо се наведува дека тие  увезуваат храна. 

Освен тоа имаат високи даноци на алкохолните пијалоци. 

Просечната плата е над 4.000 евра, а друг фактор кој довел до скапотија е тоа што исланската круна имала турбуленции во 2016 и 2017 година. 

Но, цените се шок за туристите, додека Исланѓаните добро живеат. 

Се очекува оваа година економија да има пад од 0.4% и тоа би било прв пад по една деценија. 

Тие имаат помалку туристички посети затоа што пропадна нискобуџетната авиокомпанија VAU er. Добра вест е тоа што рецесијата може да ги сруши цените на кириите кои за година дена многу пораснаа. 

Можеби ќе ве интересира

Скопјани дале 3,5 милиони евра за „вечен живот“

Скопјани дале 3,5 милиони евра за „вечен живот“

Компанијата „Певец“ продава земјиште во Македонија

Компанијата „Певец“ продава земјиште во Македонија

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Владата на Заев до сега со три заеми, една еврообврзница и со огромен кредит на повидок

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

Октомври, месецот на штедење идеален да почнете да размислувате за посигурни пензионерски денови

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МИНИМАЛЕЦ ОД 14.500 ДЕНАРИ - посреќни работници, скептични газди - треба ли уште еднаш да се „премери“

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

МФ: Со денешната редовна аукција Министерството за финансии сервисира стари долгови од пред 5 години

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода

Од камен прават хартија: Спасуваат многу дрвја и трошат помалку вода