19 Септември, 2020
0.0437

Зошто Македонците доцна заминуваат од домот на родителите?

Објавено во: Економија 14 Август, 2020

Општеството, системот на вредности, традицијата, менталната матрица на една индивидуа се фактори кои влијаат на тоа децата доцна да заминуваат од домот на родителите.

Евростат објави дека младите во Македонија и регионот многу доцна заминуваат од родителскиот дом. На овој чекор Македонците се решаваат на 31.8 години.

Социологот Марија Дракулевска Чукалевска објаснува дека сѐ зависи од можностите кои општеството ги нуди, амбициите, приоритетите на една индивидуа, слободните работни места.

„Системот на вредности се пренесува од генерација на генерација. Сѐ зависи дали ние децата од мали нозе ги учиме да стекнат целосна независност, финансиска независност, да имаат свое домување, да оформат семејство. Да се има финансиска независност од колективитетот. Но, ние во овој дел од светот сме позатворени. Од случај на случај има разлика, и доколку ги прашате, сигурно луѓето имаат различни причини зошто живеат самостојно или со своите родители. Тука е важна да се спомене и традицијата, затоа што традиционалните вредности силно влијаат“, рече Дракулевска Чукалевска.

Тотална спротивност на Македонците кои доцна се осамостојуваат се Швеѓаните, кои од домот на родителите заминуваат на 18 години.

Данците до 21.1, а Финците до 21.8 години живеат заедно со родителите. Естонците од 22.2 години живеат сами, а Французите од 23.6 години. Германците и Холанѓаните живеат самостојно од 23.7 години.

„Самата средина ги тера да се осамостојат од родителите и да заработуваат сами, што е подобро и за нив самите и за луѓето околу нив. Јас доколку отидам, иако моите се таму, сепак ќе морам да живеам сама затоа што сум возрасна и средината тоа го бара од мене“, објаснува Тереза Николовска, девојка која престојувала во Германија.

Во Црна Гора младите со 33,1, во Србија со 31,1 и во Турција со 27,5 години заминуваат од домот на родителите.

Бугарите живеат со родителите до 30-та година, Грците до 28.9 години, Португалците до 29, Шпанците до 29.5 години, а Италијанците до 30.1 година.

Со години статистиката за Балканот е слична. Во овој дел од Европа, младите потешко можат да си дозволат самостоен живот.

Сања Атанасовска

Можеби ќе ве интересира

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

Одржана 36. сесија на Клубот на истражувачите

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

А1 Македонија: Зачуваниот мобилен интернет може да го размените за друга услуга

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Јосифовски побара од Бесими да се укине царината за увоз на природен гас

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Мукаетов до Бесими: Да не плаќаме двојно данок за дополнителното здравствено осигурување на вработените

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Десет милиони евра од државата како гаранции за кредити на фирмите

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

Лошите временски услови предизвикаa елементарна катастрофа кај голем дел од лозовите насади во тиквешкиот регион

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

СТАРОНОВИ ИНВЕСТИЦИИ: Киел ќе гради нова фабрика во тетовската зона, ама не смее да го затвори објектот во Желино

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

ЗБОГУМ ПОНИСКИ КАМАТИ НА КАРТИЧКИ И НА МИНУСИ - со вонредната состојба заврши и пониската затезна каматна стапка

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра

Министерството за економија започна да ги исплаќа ваучерите за домашен туризам, најголемата заработка засега е 50.000 евра