16 Октомври, 2018
0.2560

Зошто работата на „Гранит“ се преполови ?

Објавено во: Економија 17 Мај, 2018

Шок за многумина инвеститори кои веруваат во „Гранит“! Добивката на градежниот гигант за првиот квартал е само 469.000 денари односно помалку од 8.000 евра. Толку за три месеци може да заработи просечна градежна мајсторска тајфа. Приходот од продажба за првите три месеци е преполовен во однос на истиот период лани. Што се случува со градежниот гигант кој во во март вложи 7 милиони евра во акции на „Комерцијална банка“?

Имал ли скопски „Гранит“ полош прв квартал? Ретко кој памети од инвеститорската заедница. Најголемата македонска градежна компанија првиот квартал оваа година го заврши со оперативна добивка од 58.000 денари. Верувале или не! Неговите приходи од продажба за првиот квартал изнесуваат 318,7 милиони денари и тие се за 52 отсто пониски од истиот период лани кога изнесувале 639,8 милиони денари. Приходите од странски пазари се толку мали што не се ниту за споменување. Вкупниот оперативен приход на „Гранит“ за првиот квартал е 552,7 милиони денари и тој е 46 отсто понизок од истиот лани. Оперативните расходи на компанијата за првиот квартал се 558,4 милиони денари. Кај сите оперативни расходни ставки е забележливо намалување и тоа во некои ставки и во значајни размери. Најмногу кај услугите со карактер на материјални трошоци каде што намалувањето е за 70 отсто односно од 463,8 милиони денари на 144,8 милиони денари. Единствено зголемување има кај трошокот за вработените и тоа за 14 отсто до износ од 199,9 милиони денари. Колкава е продуктивноста, почитувани читатели, проценете сами за да не не обвинат за злонамерност.

Ако е нешто добро кај „Гранит“ тоа е фактот дека компанијата има ниски финасиски расходи. Тие за првиот квартал изнесуваат 1,05 милиони денари и дури и се малку намалени во споредба со истиот период лани. Позитивно е и тоа што „Гранит“ има поголеми финансиски приходи со кои ги покрива финансиските расходи.

Како што потенциравме, нето добивката на компанијата за првиот квартал годинава во споредба со истиот период лани е намалена за 96 отсто!

Р.Ф.

Можеби ќе ве интересира

ПОТФРЛИЈА КАПИТАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ: Каде ќе се вложат парите од Ребалансот?

ПОТФРЛИЈА КАПИТАЛНИТЕ ИНВЕСТИЦИИ: Каде ќе се вложат парите од Ребалансот?

Почина основач на Мајкрософт кој го наговори Гејтс да влезе во бизнисот

Почина основач на Мајкрософт кој го наговори Гејтс да влезе во бизнисот

Ребалансот и растот на БДП: Какви прогнози крои Народната банка

Ребалансот и растот на БДП: Какви прогнози крои Народната банка

Кој е кој во бизнисот со продажба на бела техника во земјава

Кој е кој во бизнисот со продажба на бела техника во земјава

Заврши повикот за субвенционирање на нискобуџетни летови, само еден авиопревозник пријавен

Заврши повикот за субвенционирање на нискобуџетни летови, само еден авиопревозник пријавен

СТАН ИЛИ БИЗНИС: На што кумановци ги трошат парите oд Авганистан?

СТАН ИЛИ БИЗНИС: На што кумановци ги трошат парите oд Авганистан?

Нов играч на банкарскиот пазар во Македонија до крајот на годината

Нов играч на банкарскиот пазар во Македонија до крајот на годината

Колевски: Мерчендајзингот е моќна алатка за зголемување на продажбата

Колевски: Мерчендајзингот е моќна алатка за зголемување на продажбата

ПАДНЕ ЛИ БИЗНИСОТ, ПАЃА И ЕКОНОМИЈАТА: Текстилниот сектор не сака избори

ПАДНЕ ЛИ БИЗНИСОТ, ПАЃА И ЕКОНОМИЈАТА: Текстилниот сектор не сака избори