21 Септември, 2018
0.2519
    ALK 8001    -0.04%     CEVI 1000    0%     KMB 5174.05    0.15%     MPOL 314    0%     MPT 47001    -1.55%     RZUS 108    0%     STB 1115    0.54%     UNI 2331    0.03%

Зошто турското злато е повлечено од американските сефови?

Објавено во: Економија, Балкан 20 Април, 2018

Турција го повлече златото од САД. 

Централната банка на Турција лани ги повлекла сите златни резерви од американските Федерални резерви.

Поради заострувањето на односите меѓу Анкара и Вашингтон по повеќе регионални и билатерални теми, златото е вратено во Турција. 

Златото кое е повлечено од САД делумно е вратено во земјата, додека остатокот е распределен во Европа.

Систематското повлекување злато од амеканските Федерални резерви почнало во 2017. година. Во САД се чувани 28,7 тони злато. 

Потврда за оваа информација се наоѓа и во официјалниот извештај на Централната банка од април. Во делот за резервите во САД, за 2016 година се наведува цифра од 28.689 килограми злато, додека во следната година тоа поле е пречкртано. Вкупниот обем на златни резерви на земјите, како што пишува во извештајот, се проценува на 565,6 тони, односно 20 милијарди долари во парична противвредност.

Можеби ќе ве интересира

Сугаревски оди во Битола: Кога конечно ќе заврши рехабилитацијата на обиколницата

Сугаревски оди во Битола: Кога конечно ќе заврши рехабилитацијата на обиколницата

Зошто ТЕЦ „Неготино“ е уникатна компанија?

Зошто ТЕЦ „Неготино“ е уникатна компанија?

Стечајот на ТЕ-ТО ја испразни и државната каса

Стечајот на ТЕ-ТО ја испразни и државната каса

На колку луѓе во светот сиромаштијата им тропа на врата?

На колку луѓе во светот сиромаштијата им тропа на врата?

Како се стопија и државни пари со стечајот на ТЕ-ТО

Како се стопија и државни пари со стечајот на ТЕ-ТО

УЈП СЕ ПИШМАНИ: Ќе куртулат пензионерите од оваа обврска

УЈП СЕ ПИШМАНИ: Ќе куртулат пензионерите од оваа обврска

Колку пари платиле родителите принудно за оштетени учебници

Колку пари платиле родителите принудно за оштетени учебници

Македонија го гради побргу Коридорот 8 од Бугарија

Македонија го гради побргу Коридорот 8 од Бугарија

РАМНОТЕЖА, ДИСЦИПЛИНА И ПРОМЕНИ: Дали со ова ќе си ја спасат економијата?

РАМНОТЕЖА, ДИСЦИПЛИНА И ПРОМЕНИ: Дали со ова ќе си ја спасат економијата?