16 Април, 2024
0.0263

10 мита за сурими производите

Објавено во: Мои пари 30 Август, 2017

Добивај вести на Viber

Повеќето Европјани  се запознаети со фактот да рибни  стапчиња ( порано познати под името стапчиња од краба), кој често ги консумираат, всушност во повеќето случаи се направени од сурими, а не од  краба. Доколку ги запрашате што всушност преставува сурими, повеќето од нив  ќе ги кренат рамениците и ќе кажат дека не знаат, или што е уште по лошо, имаат погрешна информација за нив. Поради тоа одлучивме во продолжение на текстот да Ви ги изнесеме одговорите на најчесто поставуваните  прашања , за Ваше подобро информирање.

Лорета Стокиене, Менаџер за развој на произодство и технологија во компанијата Вичиунаи груп, една од најголемите производители на сурими, истакна: “ Суримито е производ кој има долга традиција , повеке од девет векови. По потекло е од Јапонија,  повекето европјани се запознаени со повеќе мита за негово  производство. Наспроти ова, глобалната  побарувачка за овој производ , кој настанал  на далечниот Исток  пред повеке од илјада години, непрестано расте. Главната причина за зголемената потрошувачка на сурими е лесниот пристап до риба, која е многу  хранлива и битна алка во исхраната на човекот. Во многу земји рибата е многу  скап производ , а во некој  практично и недостапна“.

Како стручно лице во оваа област таа одговараше на најчесто поставуваните прашања и заблуди поврзани со сурими, неговиот состав, хранливите вредности, калории и останатите битни информации кои треба да бидат достапни на потрошувачите.

10 мита за сурими

1.Тоа е модерна, технички обработена врста на брза храна. Потеклото на методата на припрема на суримито потекнува од Камакура периодот  на Јапонија, пред 900 години. Секако, денеска, во 21 век, користиме модерна опрема,  но технолошкиот процес на производство и самиот производ  не се многу променети.  Факт  дека е природен производ  кажува и официалниот извештај на Европската унија :“Суримито е составен од  бела паста, без мирис и вкус , која се прави од мелена, измиена и очистена риба“.

2.Тоа е нездрав производ, полн со хемиски, вештачки конзерванси.  Непобитен факт е дека Јапонците го направиле суримито , и дека го користат долг временски период во својата исхрана. Од давнешни времиња Јапонците се познати по своето добро здравје  и здравата исхрана , и не е случајност што Јапонците имаат најдолг просечен животен век на светот. Нездравиот прехрамбен производ едноставно не би се вклопил  во такво општество, а поготово не би можел да биде во употеба  и популарен во исхраната во текот на еден цел милениум. Оновните принципи на подготовка на суримито се останати непроменети  во однос на оние од пред илјада години. Основниот начин на чување на производот е ист – користење на ниски и високи температури , додека самиот производ е составен од: бела риба, белка од јајце,скроб и вода.

3.Суримито не содржи големи количини на риба. Висококвалитетни сурими  стапчиња содржат од 30 до 50 % на риба. Меѓутоа навната хранлива вредност практично е изгубена доколку мастите и течностите од рибата се извадени во текот на производниот процес. Тоа значи да суримито содри поголема количина на риба по килограм  готов производ него рибата која поминала низ таков процес на производство . Да се направи  еден килограм на сурими потребно е 3-4 килограми чиста риба! Причините за ваков мит заслужни се ефтините производи кој за европскиот и другите пазари се произведуваат, по непроверени процедури и со сомнителен квалитет, во Кина и Тајланд, и кои содржат мали количини  на риба а голема количина на  вештачки конзерванси. Поради големата одалеченост се транспортираат во контенери и по неклолку месеци, затоа во овие сурими се ставаат додатни кличини на конзерванс. Ваквиот сурими е поефтин, со лош вкус и со помалку хранливи материи поради тоа што содржи околу 20% на риба.

4. Суримито е  направено од риба која е од рибници. Вистината е сосема спротивна, како и пред 1000 години суримито се прави исклучиво од риба која е уловена на отворено море. Најчесто тоа е Аљаска бакалар, ослич и уште некој други видови на риба.

5. Тоа е производ кој содржи полно калории и холестерол.Потполно спротивно, овој производ е ниско калоричен  и воопшто не содржи холестерол. Во процесот на произвосдтво од рибата целосно се отстрануваат коските и маста. Поради тоа 100г сурими содржи  само 90 до 100 калории.

6. Суримито не содржи протеини. Суримито содржи и белковини. 100г сурими содржи околу 9 грама протеини кој се битни за зголемување на мускулната маса кај лугето. Поради тоа што во текот на производството се остстранува водата од рибата, во ова мелено месо мора повторнои да се додаде течност . Финалниот производ содржи 30-40% вода. Исто така содржи 5-10 %  скроб и до 10% белка од јајца која овозможува овој производ да го задржи својот облик, растително масло 3 до 4,5%, сол, екстракт на риба и пиперка се преостанатите состојки на суримито.


7. Не е најдобар извор на витамини и минерали. Всушност кога јадете сурими стапчиња, внесувате иста количина на хранливи материи како кога јадете риба, и тоа не само протеини  туку и магнезиум, витамин Б12, фосфор, селен.

8.Некој сурими производи можат да ги користат и вегани. Доколку се произведуваат по традиционална Јапонска процедура, суримито е одличен извор на риба, и како таков не е најдобар извор за веганите. Но се почесто го консумираат и вегетарјанците кои не користат месо во исхраната. Тие можат да ја надополнат својата исхрана со производи слични на сурими кој се прават од соја. Овие производи немаат ништо заедничко со производството на сурими по Јапонска рецепрура.

9.Сите сурими производи се со ист вкус. Постојат многу рецепти за сурими, од кој некој тек треба да ги откриеме. Стапчињата со вкус на краба, на пример, можат да се спремаат на најразличен начин, еден од нив е во облик на  модерни стапчиња со мала големина , за поедноставно послужување. Може да се користат  како главна состојка кај ладните и топли салати , во палачинка, рижото , или во различни видови на гулаш. Едноставноста и разноврсноста  беа инспирација за ВИЦИ сурими “ Perles de la Mer” кои ја освоија престижната награда на саемот 2017  Seafood Expo Global  во Брисел , наголемиот саем на морски производи во светот.

10.Сурими производите  побаруваат понатамошна припрема. Всушност, една од најголемите предности на суримито е тоа што во целост е  спремно за консумирање. Доколку се чуваат според назначеното упатство можат да се користат во текот на два месеца. Поради тоа суримито е прав избор за сите прилики, без разлика дали зборуваме за ручек, пикник, или само како ужина во текот на патувањата.

Менаџерот за развој на производите  истакна: “ Прекрасно е да се види како полека паѓаат во заборав митовите за сурими, и да суримито се повеќе се користи во исхраната на Европјаните. Тоа е еден од наједноставните и најисплатливите начини да исхраната се обогати со рибни производи во онаа количина  која ја препорачува Светската здравствена организација, а тоа е два пати неделно. Доколку одлучиме да во исхраната го вклучиме суримито оваа пракса би се подобрила. Сурими  претствува одлична опција за модерните, активните луге кои го ценат здравјето, изгледот и времето.

Можеби ќе ве интересира

„Сакам да работам“ до кандидатите и партиите: Не ги ставајте игрите на среќа во кампањите

„Сакам да работам“ до кандидатите и партиите: Не ги ставајте игрите на среќа во кампањите

ЗЛАТЕН ДАБ – ЕВОЛУЦИЈА НА ИЗГЛЕД И ВКУС

ЗЛАТЕН ДАБ – ЕВОЛУЦИЈА НА ИЗГЛЕД И ВКУС

Доделени 20 стипендии на студентки од техничките факултети преку иницијативата GEG на Групацијата Лимак

Доделени 20 стипендии на студентки од техничките факултети преку иницијативата GEG на Групацијата Лимак

Алкалоид АД Скопје со донација на течен „Омепразол“ во вкупна вредност од 12,5 милиони денари, ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

Алкалоид АД Скопје со донација на течен „Омепразол“ во вкупна вредност од 12,5 милиони денари, ќе го помогне лекувањето на околу 200 деца

Bitsiani водич за матури 2024: Нова енергија на уникатност!

Bitsiani водич за матури 2024: Нова енергија на уникатност!

Дали знаете кои се здравствените придобивки на чоколадното млеко

Дали знаете кои се здравствените придобивки на чоколадното млеко

Samsung Electronics претставува поврзан стил на живот и нова линија на вградени уреди на саемот EuroCucina 2024

Samsung Electronics претставува поврзан стил на живот и нова линија на вградени уреди на саемот EuroCucina 2024

Општествено одговорната кампања на „Макпетрол“ се проширува во Свети Николе и во Ново Село

Општествено одговорната кампања на „Макпетрол“ се проширува во Свети Николе и во Ново Село

НАТПРЕВАР НА ТИКЕТИ СО ИСТ ТИП, ВО „СПОРТ ЛАЈФ“!

НАТПРЕВАР НА ТИКЕТИ СО ИСТ ТИП, ВО „СПОРТ ЛАЈФ“!