01 Октомври, 2016
1.0594
    ALK 5445.04    0.85%     GRNT 526.56    -0.62%     KMB 2450    1.6%     MPT 24362.52    -0.15%     MTUR 3491    0.67%     PKB 5001    46.66%     PPIV 30500.22    -0.04%     REPL 42000    0.6%     RMDEN13 93    -0.64%     SBT 1150.33    -1.06%     TNB 7509.67    0.13%     TPLF 850    -2.86%     UNI 710    5.97%

Индустријата тоне!

Објавено во: Економија 06 Декември, 2012

Погоните на фабриките од месец во месец произведуваат се помалку. Доказ за тоа се статистичките податоци кои покажуваат дека во првите девет месеци од годинава физичкиот обем на производството во индустријата падна за 7% во споредба со истиот период лани. Но, и овој мал процентен пад е застрашувачки дотолку повеќе ако се спореди со податоците од претходните години. Статистиката покажува дека и покрај економската криза која ја зафати македонската економија кон крајот на 2008 година и цела 2009 година, физичкиот обем на производство во индустријата не потонал. Анализирано по месеци, физичкиот обем во индустриујата е најлош во јануари годинава кога има пад од дури 27% во споредба со истиот период лани и во февруари каде падот изнесува 17%. Благ пораст на обемот на производство во индустријата од 1% има во март, од 2% во јуни и од 7% во јули. Останатиот период од годината, според државната статистика индустријата работела слабо. Физички обем на производство во индустријата I-IX 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 -7% +3,3% 0 +5,1% +15,1% +9,5% +5,4%   Извор: Државен завод за статистика

Можеби ќе ве интересира

Јазик и три години искуство - вие сте на пола пат до Австралија

Јазик и три години искуство - вие сте на пола пат до Австралија

Оваа земја ќе воведе две нови занимања

Оваа земја ќе воведе две нови занимања

Како до работа во Русија, а да не бидете измамени?

Како до работа во Русија, а да не бидете измамени?

Ќе се објават огласи за четири мерки за вработување

Ќе се објават огласи за четири мерки за вработување

Лукоил прослави голем јубилеј - 25 години во движење

Лукоил прослави голем јубилеј - 25 години во движење

ДОЈЧЕ БАНКА ШОКИРА: Пад кој не е виден три децении!

ДОЈЧЕ БАНКА ШОКИРА: Пад кој не е виден три децении!

Кој индустриски сектор е најпривлечен за работниците?

Кој индустриски сектор е најпривлечен за работниците?

Каков бил прометот во трговија на мало во август?

Каков бил прометот во трговија на мало во август?

Топ тема на Твитер патните трошоци на Бонева

Топ тема на Твитер патните трошоци на Бонева