Нема царина за увоз на смрзнато месо - Преработувачите задоволни
Објавено во: Економија 11 Септември, 2017 21:20
Домашните преработувачи на месо се задоволни од новата одлука за укинување на царина за увоз на смрзнато месо бидејќи ќе им овозможи да бидат поконкурентни на пазарот во споредба со странските производители кои се силно застапени.
Од Групацијата за преработка на месо велат дека целта е да се стимулира домашното производство.
Царината при увоз на смрзнато свинско место за преработка, се движеше од 19, 25 и 36 проценти.
Според Групацијата, оваа мерка треба да ја смени сликата во маркетите која сега е во прилог на странските производи. Се очекува со укинувањето на царинската давачка оваа година домашните капацитети да го зголемат производството за 16.000 тони или скоро за 30 проценти повеќе од лани.
Од групацијата уверуваат дека смрзнатото месо за преработка нема да заврши во трговијата, посочувајќи дека има ригорозни казни.
Лани биле преработени 11.500 тони месо. Според податоците, само 15 проценти од месото на македонскиот пазар било од домашно производство.
Мерката ќе ја користат само регистрирани капацитети, чија бројка во моментов изнесува 50 субјекти, од кои 12 не работат. Годишно производуваат 11 илјади и 500 тони полутрајни и трајни месни производи, а на домашниот пазар му се потребни 17 илјади тони. Од вкупно преработената количина, само 15% е од домашно потекло, останатото е од увоз. Состојбата би требало да се промени по стапување на сила на оваа мерка.
Можеби ќе ве интересира
Германија ги заострува условите за социјална помош
Руски министер кажа колкав процент од БДП потрошиле за војната во Украина
(ВИДЕО) АВСТРАЛИЈАНЕЦ СЕДУМ ГОДИНИ СОБИРАЛ АМБАЛАЖА: Заштедил за куќа
Колку дозволи издаде Хрватска за македонски работници?
Кои европски земји имаат најниски нивоа на БДП по глава на жител?
Ристески објасни како од 1 јануари ќе ја пресметуваат просечната потрошувачка кошничка
Цената на среброто скокна над рекордните 65 долари за унца
Фатих Шахбаз е нов главен извршен директор на Халкбанк АД Скопје




