22 Ноември, 2017
0.5174
    GRNT 818    2.12%     KMB 2700    0%     MPT 26301    -2.23%     RMDEN14 92.2    -2.95%     RZLV 45    0%     RZUS 106    -3.64%     TPLF 1605    -0.12%     TTK 795    -2.57%

Потпишан Меморандум за разбирање меѓу Центарот за стручно образование и обука и Програмата за зголемување на пазарната работливост

Објавено во: Мои пари 23 Декември, 2015

Директорката на центарот за стручно образование и обука (ЦСОО), г-ѓа Ајше Селмани, и директорката на Програмата за зголемување на пазарната вработливост (ИМЕ), г-ѓа Розанди Лоу потпишаа меморандум за разбирање за партнерството помеѓу Програмата и Центарот во наредните четири години. Меморандумот се однесува на соработката при воведувањето на нови наставни програми согласно потребите на пазарот на труд и потребата за зајакнување на врските помеѓу приватниот сектор и стручното образование во трите области во кои работи програмата: туризам и угостителство, зелена економија и креативни индустрии.

Партнерството помеѓу ИМЕ програмата и ЦСОО е насочено кон поддршка на системот за стручно образование за зајакнување на вештините и квалификациите на учениците, согласно потребите на пазарот на труд, подобрување на нивните можности за вработување и зголемување на нивните претприемачки вештини. Исто така, заедничката соработка ќе се однесува на развивање на капацитетите на наставниците и стручните соработници за остварување на ефективна соработка со приватниот сектор, подобрување на координацијата меѓу сите чинители и создавање на култура на родова еднаквост како важни аспекти интегрирани во активностите на ИМЕ програма.

потпис 1

Програмата за зголемување на пазарната вработливост (Increasing Market Employability - IME) е програма на Швајцарската агенција за развој и соработка (SDC) имплементирана од водечкиот партнер Swisscontact, во соработка со локалниот партнер ПРЕДА Плус. Првата фаза од програмата се имплементира од 2015 до 2019 и е со буџет од 6.25 милиони швајцарски франци.

Очекуваните клучни резултати од програмата се, во период од 4 години, да се создадат повеќе од 2,000 директни или индиректни работни места и да се зголеми нето приходот на повеќе од 1,000 мали и средни претпријатија за 1.5 милиони евра.

Можеби ќе ве интересира

Викендов не го пропуштајте најголемиот шопинг настан во Skopje City Mall!

Викендов не го пропуштајте најголемиот шопинг настан во Skopje City Mall!

Уште само 9 дена до крајот на голема наградна игра на Халкбанк: „Вози Мини со три дисциплини“

Уште само 9 дена до крајот на голема наградна игра на Халкбанк: „Вози Мини со три дисциплини“

(ВИДЕО) Џес Бејли во „Еден на Еден“ откри дали е „тајниот“ премиер на Македонија

(ВИДЕО) Џес Бејли во „Еден на Еден“ откри дали е „тајниот“ премиер на Македонија

Швајцарскa инвестициска компанија заинтересирана за вложување во Македонија

Швајцарскa инвестициска компанија заинтересирана за вложување во Македонија

ЕДНОСТАВНО НАМЕНСКО ВЛОЖУВАЊЕ - БЕЗГРИЖНИ УНИВЕРЗИТЕТСКИ ДЕНОВИ ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА

ЕДНОСТАВНО НАМЕНСКО ВЛОЖУВАЊЕ - БЕЗГРИЖНИ УНИВЕРЗИТЕТСКИ ДЕНОВИ ЗА ВАШИТЕ ДЕЦА

Кампањата Јас внимавам порачува: За поголема безбедност на децата користете соодветно седиште во автомобилот

Кампањата Јас внимавам порачува: За поголема безбедност на децата користете соодветно седиште во автомобилот

DAMconf на Clickattack - pегионална дигитална конференција за која сите зборуваат

DAMconf на Clickattack - pегионална дигитална конференција за која сите зборуваат

ПериМак- Надеж за најмалите пациенти во Македонија

ПериМак- Надеж за најмалите пациенти во Македонија

Интервју со Џиjан Емин-Џин на звукот во Македонија: Се уште сум на прва борбена линија

Интервју со Џиjан Емин-Џин на звукот во Македонија: Се уште сум на прва борбена линија